Közlemények

Négy napra Kolozsvár a magyar könyvek fővárosa


Csütörtökön, június 2-án délután 4 órai kezdettel megnyitotta kapuit a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, az RMDSZ Főtitkársága és a Romániai Magyar Könyves Céh által szervezett Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A rendezvény ünnepélyes megnyitóján László Attila, Kolozsvár alpolgármestere, Kelemen Hunor, kulturális és örökségvédelmi miniszter, az RMDSZ elnöke, Dávid Gyula, irodalomtörténész, valamint Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke köszöntötte a kiadókat és az egybegyűlteket.

„Egy magyar könyv mindig ünneplésre ad okot” – kezdte köszöntőbeszédét Kelemen Hunor. „A 70 év után újra megrendezésre kerülő Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egy bizonyíték arra, hogy a magyar könyvkiadás Erdélyben, mindennek ellenére, életben van és fejlődik. Bizonyíték arra, hogy a magyar emberek a könyveket értéknek és nem luxusterméknek tekintik” – fejtette ki a kulturális és örökségvédelmi miniszter. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy az államnak támogatnia kell a könyvkiadókat, nem szabad kitennie a piaci viszonyok ingadozásának, hisz ők nem profitot, hanem elsősorban kulturális és szellemi értéket termelnek.

„Kolozsvár brandje a könyv” – hangzott el László Attila beszédében, aki örömét fejezte ki az felől, hogy ismét eljött az ideje egy ilyen rendezvénynek Kolozsváron. Ezt követően Csoóri Sándor üzenetét Szép Gyula, az RMDSZ Főtitkárság képviselője olvasta fel, melyben üdvözli a magyar szó ünnepét, kiemelve, hogy Kolozsvárnak mindig különös helye volt a nemzet életében: „Az évszázadai idején nem vált gazdasági vagy kereskedelmi központtá, mégis egész Erdélyt jelentette”.

„A könyv létének értelme, hogy egyik ember tudását, gondolatait, érzéseit közvetítse a másik emberhez. És ez az, ami az Ünnepi Könyvhétnek is a lényege: alkalom, ahol szerző és olvasó közvetlenül találkozhat. Ahol a szellem teljessége kínálja magát a tudásra, a gondolatra, érzelemre szomjas embernek”- fejtette ki beszédében Dávid Gyula, méltatva a rangos eseményt.

Végezetül pedig Fekete Emőke örömét fejezte ki, hogy a pár hónapja megszületett ötlet megnyitóját ünnepelhetjük a mai napon, kihangsúlyozva az ilyen és ehhez hasonló rendezvények közösségépítő és közösségteremtő erejét. Az esemény végén Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke “Kolozsvár büszkesége” oklevelet és egy Kolozsvár címerét ábrázoló bőrmetszetet nyújtott át Dávid Gyulának, az évek során a város kulturális életéért kifejtett munkássága elimeréseként.

A megnyitó után a Mátyás szülőháza előtti színpadon a Kisbácsi Hagyományőrző Néptánccsoport előadására, majd este Katapult koncertre került sor. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretén belül délután 6 órától a Klausenben borkóstolással, majd a Canto Dolce muzsikájával várták az érdeklődőket, míg a Bulgakov kávézóban este 8 órától az Erdélyi Híradó Kiadó fiatal írói tartottak felolvasóestet.

 

A magyar könyvek ünnepe 70 év után ismét Erdélyben


Kolozsváron, a ma délelőtti sajtótájékoztató alkalmával a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét részleteit ismertette H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója és Szép Gyula, az RMDSZ Főtitkárság megbízottja a sajtó képviselőivel. Az anyanyelvhasználat szempontjából jelentős kulturális rendezvényre június 2. és 5. között, a Mátyás király szülőháza előtti téren kerül sor a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), az RMDSZ Főtitkárságának Program és Ifjúsági főosztálya és a Románia Magyar Könyves Céh (RMKC) közös szervezésében.

A nagy hagyományú esemény múltját Szabó Gyula mutatta be. Elmondása alapján: „1929-ben Supka Gézától érkezett az a kezdeményezés, melynek alapgondolata az, hogy a könyveket ki kell vinni az utcára. A könyv, akárcsak napjainkban, akkor is válságban volt és e rendezvény ezen a helyzeten hivatott javítani, közelebb hozva a magyar könyveket az olvasókhoz. Ugyanakkor a könyvek mellett már az eredeti elképzelésben megjelentek olyan társprogramok, melyek a kulturális életbe vonták be a közösséget”. A későbbiekben ebből a kezdeményezésből nőtt ki a Magyarország-szerte évente megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhét, melybe 1941-től Erdély is bekapcsolódott.

„Tavaly született meg az ötlet, hogy a magyar könyvek ünnepébe ismét bekapcsoljuk a határon túli területeket is, a kolozsvári kulturális események azt igazolván, hogy létezik erre érdeklődés és igény a közösség részéről” – fejtette ki a Kriterion Könyvkiadó igazgatója. Ezt követően röviden felvázolta a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szakmai felhozatalát: „A jelentkezések még folyamatban vannak, azonban ezidáig 20 könyvkiadó jelezte részvételét, amelyek a könyvek mellett számos programmal, könyvbemutatóval, dedikálással gazdagítják a rendezvényt. A jelentkezők többségét az erdélyi magyar könyvkiadók képezik, melyek mellett képviselve lesznek a magyarországi nagy kiadók is, mint a Xantusz, a Gaudeamus és az Arcanum kiadók.”

„Az RMDSZ Főtitkársága örömmel fogadta az MKKE és az RMKC megkeresését és kapcsolódott be a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szervezésébe, ezáltal is támogatva a kolozsvári kulturális élet fellendítését. E hagyomány újjáélesztése művelődéstörténeti fontossággal bír: egy olyan esemény, mely megteremt egy lehetőséget, egy teret, ahol a könyvkiadók és a könyvbarátok találkozhatnak, beszélgethetnek, és együtt ünnepelhetik a magyar könyveket”- fejtette ki Szép Gyula, az RMDSZ Főtitkárságának megbízottja, hozzátéve, hogy a jövőre tekintve az Ünnepi Könyvhetet egész Erdélyre ki szeretnék terjeszteni.

Bocskai Ház – Óváry terem, Kolozsvár Társaság, Klausen Pubhouse, Café Bulgakov) számos koncert, színház, operett és tánc előadás, kiállítás, valamint gyerekprogram várja az érdeklődőket.

Ugyanakkor a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét alkalmával az RMDSZ Főtitkársága könyvadományozási akciót szervez a szórványban működő magyar nyelvű iskolák támogatása céljából. A rendezvény időszaka alatt bárki adományozhat könyvet (újat vagy használtat), továbbá a rendezvény bizonyos eseményeire egy könyv képezi majd a szimbolikus belépőt. Az ily módon összegyűjtött könyveket a szervezők a szórvány magyar iskoláknak ajánlják fel.

 

Program

CSÜTÖRTÖK
PÉNTEK
SZOMBAT
VASÁRNAP
15:00
Visky S. Béla: Megtartó ismeret könyvbemutatóFogoly utca - irodalmi sátor
15:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
16:00
Kolozsvár Magyar Gyerekkórusának előadásaFogoly utca - színpad
16:00
KönyvvásárFogoly utca
16:30
Ünnepélyes megnyitóFogoly utca - színpad
17:00
Lászlóffy Aladár: Dühöng a déli szél könyvbemutatóMagyarország Kolozsvári Főkonzulátusa
17:00
Csoportos játékokFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:45
Koszorúzás a Házsongárdi temetőben Szabédi László sírjánálLázár / Gh. Lazăr u. 30.
18:00
Szótagadó. André Ferenccel beszélget Serestély ZalánBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Lupescu Kata: Kalózlány. Pokoli kör könyvbemutatóFogoly utca - színpad
18:15
Koszorúzás a Házsongárdi temetőben Szabédi László sírjánálHázsongárdi temető
19:00
Szabédi Nap ünnepélyes megnyitóGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
19:10
Felolvasószínház: Szabédi László: Van egy témám c. darabjának ősbemutatójaGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
19:50
Szabédi László és az intézményekGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
20:00
Experijam, a Nest zenés spoken word előadásaFogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00
Kalandos jóhírnév-szerző körút Kajtikó, a derék sárkányfiú nyomában
Sárkányos talányok nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak a Koinónia Kiadó szervezésében. Fogoly utca - gyereksarok
10:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Kalandos jóhírnév-szerző körút Kajtikó, a derék sárkányfiú nyomábanFogoly utca - gyereksarok
12:00
Codex Régizene Együttes: Szegény deáklegény a Budai várbanFogoly utca - színpad
13:00
Codex Régizene Együttes: táncoktatás gyerekeknekFogoly utca - színpad
13:00
Győrfi Dénes: Régi dal régi dicsőségről. Tanulmányok Nagyenyed és vidéke történetéből. könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
13:00
Farkas Zoltán: Adalékok a kolozsvári magyar agrártudományi egyetem történetéhez könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
14:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00
Műfordítók kerekasztala - Fordítói Műhely
Benő Attila: Fordítás: hasonmás vagy alteregó? A fordítói műhely résztvevői: Vallasek Júlia (Mihail Sebastian: Napló, Voicu Bojan: Hörcsögmesék, Jane Austen levelei, Lucian Boia: A román kommunizmus különös története), Mihály Emőke (Nabeel Qureshi: Allahot kerestem, Jézusra találtam), Székely Melinda (Andrei Plesu: Angyalok, George Banu: A beszédtől az énekig, Szeretni vagy nem szeretni a színházat), Telegdi-Csetri Áron (Glenn S. Sunshine: A reformáció fotelteológusoknak), Koros-Fekete Sándor (Georges Banu: A felügyelt színpad, Színházunk, a cseresznyéskert, Lorand Gaspar: Boldog Arábia, Andrei Serban: Életrajz), Varga P. Ildikó (Pirkko Saisio: Legkisebb közös többszörös regény), Goron Sándor (Nichita Stănescu: A kő halála versek), Jankó-Szép Yvette (Markus Majaluoma: Apa, irány a tenger és Apa, mikor jön a Mikulás?), Tar Nóra: Günter Kunert: A véletlen arcehológiája. Válogatott versek. (Kriterion Könyvkiadó, 2017) - Beszélgetés a fordítóval, Benő Eszterrel. Moderátor: Benő Attila.Minerva Ház - Cs. Gyimesi Éva terem
16:00
Piros Ildikó: Abigél titkai, Töredékek az írónő életművébőlFogoly utca - színpad
16:00
MesefelolvasásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:00
Csoportos játékokFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:30
Nánó Csaba: Tegnap - betegnapló - könyvbemutató Fogoly utca - irodalmi sátor
18:00
Sem a férfiban, sem a tájban. Varga Melindával beszélget Demeter ZsuzsaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Allahot kerestem, Jézusra találtam könyvbemutatóKoffer
20:30
Szindra Társulat: Képzelt Riport Egy Amerikai Popfesztiválról Fogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Félkancsal keresztolvasás – magyar irodalom román látómezőben
A Világhírnév Kiadó és a Fehér Holló Román-Magyar Küldő-könyvtár gálaműsorban mutatja be azokat a román kisdiákokat, egyetemi hallgatókat és regáti olvasókat, akik szerelmesek lettek a magyar irodalomba, a fordításoknak köszönhetően.Kolozsvári Rádió nagyterme
11:00
Korzo Egyesület - Hol lakott az álruhás király?
Milyen volt az az épület, ahol Mátyás megszületett? S mit láthatott az édesanyja, Erzsébet amikor kinézett az ablakon? Várban vagy kastélyban volt kényelmesebb lakni 575 éve? Az épített környezeti nevelésre épülő foglalkozást ajánljuk minden 6-10 éves gyermeknek, aki mesés kalandozással szeretne többet megtudni a Kolozsváron született királyról és koráról.Fogoly utca - gyereksarok
12:00
Interaktív bohócműsorFogoly utca - színpad
12:00
Mesekuckó
A Mesekuckó egy olyan közösségi könyvkölcsönző, ahol színes, kortárs gyermekirodalmat lehet ingyen kölcsönözni. Célja olyan minőségi olvasmányok elérhetővé tétele, amely elősegíti a gyermekek fantáziájának, szókincsének, szövegértésének és olvasási készségének fejlődését.Fogoly utca - gyereksarok
12:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
13:00
Bibliai kvízFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00
Furu Árpád: Táji tagolódás Erdély népi építészetébenFogoly utca - irodalmi sátor
15:00
BarkácsolásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
16:00
Péterfy Sarolt: Beszélgetés Jékely Zoltánról
Beszélgetőtárs: Vallasek JúliaFogoly utca - színpad
16:00
A reformáció fotelteológusoknak - avagy hogyan kerülj képbe az egyháztörténelem egy szakaszával csupán egy kényelmes fotel és egy könyv segítségével?Koffer
16:00
Havi Dráma SzatmárOn: Jegesmedvék c. tragikomédiaInsomnia
17:00
Zenés foglalkozásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
18:00
Kényszerleszállás Shannonban. Böszörményi Zoltánnal beszélget Varga MelindaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Bagdy Emőke: Boldogság és lelki életFogoly utca - színpad
18:00
Korzo Egyesület - Hol lakott az álruhás király?Fogoly utca - gyereksarok
20:00
Loose Neckties SocietyFogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00 - 16:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Marosán Csaba: Mátyás Király udvarába jártamFogoly utca - színpad
11:00
Irodalmi séta
A kolozsvári magyar sajtó helyszíneit mutatja be Szabó Zsolt. Fogoly utca - irodalmi sátor
12:00
Lászlóffy Csaba emlékezete könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
12:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
12:00
MesekuckóFogoly utca - gyereksarok
12:30
Vetélkedő Mátyás királyrólFogoly utca
13:15
Interaktív bohócműsorFogoly utca - színpad
14:00
1 perc és nyerszFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:00
MesefelolvasásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:30
Királyi Hangzó Csoda - közösségi meseolvasás MátyásrólFogoly utca - színpad
18:00
A nyelvtani közép. Szterczey Szabolccsal beszélget André FerencBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:30
Kovács Ákos: 50 Visszaszámlálás könyvbemutató Fogoly utca - színpad
19:00
Álljunk meg egy szóra! László Noémivel. Beszélgetőtárs: Karácsonyi ZsoltBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
20:00
Az E-MIL Méhes György-díjainak átadásaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

Kiadók

Ábel Kiadó
Adoremus Keresztény Könyvesbolt
Bagoly Köyvesbolt
Bookyard Könyvkiadó
Cerkabella Könyvkiadó
Duna Könyvklub
Erdélyi Múzeum Egyesület
Erdélyi Református Iratterjesztés
Garabontzia Kiadó
Gaudeamus Könyvesbolt
Hungalibri kft.
IDEA Könyvtér 
Kápolnási Könyvkereskedés
Koinónia Könyvkiadó
Kriterion Könyvkiadó
Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése
Művelődés
NMI Művelődési Intézet
Oxygame
Polis Kiadó
Szabó Albert Könyvkereskedés
Tinta Könyviadó

Támogató

Communitas Alapítvány
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt

Partnerek

Erdélyi Magyar Írók Ligája
Idea könyvtér – erdélyi magyar könyvek
Café Bulgakov
Életfa
Minerva
Kolozsvár Társaság

Médiapertnerek

Maszol – Új Magyar Szó online
Transindex – a napos oldal
Erdélyi Napló
Krónika – Erdélyből a világ
Campus
Paprika Rádió
Agnus Rádió
Kolozsvári Rádió
A Román Televízió magyar adása
Erdélyi Magyar Televízió
Főtér.ro
Szabadsag