Közlemények

Négy napra Kolozsvár a magyar könyvek fővárosa


Csütörtökön, június 2-án délután 4 órai kezdettel megnyitotta kapuit a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, az RMDSZ Főtitkársága és a Romániai Magyar Könyves Céh által szervezett Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A rendezvény ünnepélyes megnyitóján László Attila, Kolozsvár alpolgármestere, Kelemen Hunor, kulturális és örökségvédelmi miniszter, az RMDSZ elnöke, Dávid Gyula, irodalomtörténész, valamint Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke köszöntötte a kiadókat és az egybegyűlteket.

„Egy magyar könyv mindig ünneplésre ad okot” – kezdte köszöntőbeszédét Kelemen Hunor. „A 70 év után újra megrendezésre kerülő Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egy bizonyíték arra, hogy a magyar könyvkiadás Erdélyben, mindennek ellenére, életben van és fejlődik. Bizonyíték arra, hogy a magyar emberek a könyveket értéknek és nem luxusterméknek tekintik” – fejtette ki a kulturális és örökségvédelmi miniszter. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy az államnak támogatnia kell a könyvkiadókat, nem szabad kitennie a piaci viszonyok ingadozásának, hisz ők nem profitot, hanem elsősorban kulturális és szellemi értéket termelnek.

„Kolozsvár brandje a könyv” – hangzott el László Attila beszédében, aki örömét fejezte ki az felől, hogy ismét eljött az ideje egy ilyen rendezvénynek Kolozsváron. Ezt követően Csoóri Sándor üzenetét Szép Gyula, az RMDSZ Főtitkárság képviselője olvasta fel, melyben üdvözli a magyar szó ünnepét, kiemelve, hogy Kolozsvárnak mindig különös helye volt a nemzet életében: „Az évszázadai idején nem vált gazdasági vagy kereskedelmi központtá, mégis egész Erdélyt jelentette”.

„A könyv létének értelme, hogy egyik ember tudását, gondolatait, érzéseit közvetítse a másik emberhez. És ez az, ami az Ünnepi Könyvhétnek is a lényege: alkalom, ahol szerző és olvasó közvetlenül találkozhat. Ahol a szellem teljessége kínálja magát a tudásra, a gondolatra, érzelemre szomjas embernek”- fejtette ki beszédében Dávid Gyula, méltatva a rangos eseményt.

Végezetül pedig Fekete Emőke örömét fejezte ki, hogy a pár hónapja megszületett ötlet megnyitóját ünnepelhetjük a mai napon, kihangsúlyozva az ilyen és ehhez hasonló rendezvények közösségépítő és közösségteremtő erejét. Az esemény végén Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke “Kolozsvár büszkesége” oklevelet és egy Kolozsvár címerét ábrázoló bőrmetszetet nyújtott át Dávid Gyulának, az évek során a város kulturális életéért kifejtett munkássága elimeréseként.

A megnyitó után a Mátyás szülőháza előtti színpadon a Kisbácsi Hagyományőrző Néptánccsoport előadására, majd este Katapult koncertre került sor. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretén belül délután 6 órától a Klausenben borkóstolással, majd a Canto Dolce muzsikájával várták az érdeklődőket, míg a Bulgakov kávézóban este 8 órától az Erdélyi Híradó Kiadó fiatal írói tartottak felolvasóestet.

 

A magyar könyvek ünnepe 70 év után ismét Erdélyben


Kolozsváron, a ma délelőtti sajtótájékoztató alkalmával a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét részleteit ismertette H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója és Szép Gyula, az RMDSZ Főtitkárság megbízottja a sajtó képviselőivel. Az anyanyelvhasználat szempontjából jelentős kulturális rendezvényre június 2. és 5. között, a Mátyás király szülőháza előtti téren kerül sor a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), az RMDSZ Főtitkárságának Program és Ifjúsági főosztálya és a Románia Magyar Könyves Céh (RMKC) közös szervezésében.

A nagy hagyományú esemény múltját Szabó Gyula mutatta be. Elmondása alapján: „1929-ben Supka Gézától érkezett az a kezdeményezés, melynek alapgondolata az, hogy a könyveket ki kell vinni az utcára. A könyv, akárcsak napjainkban, akkor is válságban volt és e rendezvény ezen a helyzeten hivatott javítani, közelebb hozva a magyar könyveket az olvasókhoz. Ugyanakkor a könyvek mellett már az eredeti elképzelésben megjelentek olyan társprogramok, melyek a kulturális életbe vonták be a közösséget”. A későbbiekben ebből a kezdeményezésből nőtt ki a Magyarország-szerte évente megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhét, melybe 1941-től Erdély is bekapcsolódott.

„Tavaly született meg az ötlet, hogy a magyar könyvek ünnepébe ismét bekapcsoljuk a határon túli területeket is, a kolozsvári kulturális események azt igazolván, hogy létezik erre érdeklődés és igény a közösség részéről” – fejtette ki a Kriterion Könyvkiadó igazgatója. Ezt követően röviden felvázolta a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szakmai felhozatalát: „A jelentkezések még folyamatban vannak, azonban ezidáig 20 könyvkiadó jelezte részvételét, amelyek a könyvek mellett számos programmal, könyvbemutatóval, dedikálással gazdagítják a rendezvényt. A jelentkezők többségét az erdélyi magyar könyvkiadók képezik, melyek mellett képviselve lesznek a magyarországi nagy kiadók is, mint a Xantusz, a Gaudeamus és az Arcanum kiadók.”

„Az RMDSZ Főtitkársága örömmel fogadta az MKKE és az RMKC megkeresését és kapcsolódott be a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szervezésébe, ezáltal is támogatva a kolozsvári kulturális élet fellendítését. E hagyomány újjáélesztése művelődéstörténeti fontossággal bír: egy olyan esemény, mely megteremt egy lehetőséget, egy teret, ahol a könyvkiadók és a könyvbarátok találkozhatnak, beszélgethetnek, és együtt ünnepelhetik a magyar könyveket”- fejtette ki Szép Gyula, az RMDSZ Főtitkárságának megbízottja, hozzátéve, hogy a jövőre tekintve az Ünnepi Könyvhetet egész Erdélyre ki szeretnék terjeszteni.

Bocskai Ház – Óváry terem, Kolozsvár Társaság, Klausen Pubhouse, Café Bulgakov) számos koncert, színház, operett és tánc előadás, kiállítás, valamint gyerekprogram várja az érdeklődőket.

Ugyanakkor a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét alkalmával az RMDSZ Főtitkársága könyvadományozási akciót szervez a szórványban működő magyar nyelvű iskolák támogatása céljából. A rendezvény időszaka alatt bárki adományozhat könyvet (újat vagy használtat), továbbá a rendezvény bizonyos eseményeire egy könyv képezi majd a szimbolikus belépőt. Az ily módon összegyűjtött könyveket a szervezők a szórvány magyar iskoláknak ajánlják fel.

 


Comments are closed.