Fellépők

Ágnes – Lélekreszóló – Kolozsvár

NagyKoncert – Nagy Szeretettel!

A jubileumi évéhez közeledő Művész az elmúlt 15 év alatt több aranylemez és sokunk kedvenc slágerei mellett két költőóriás, József Attila és Radnóti Miklós örökségét is új dimenzióba helyezte, s ezen lemezek mára oktatási segédanyaggá váltak gimnáziumokban, egyetemeken és általános iskolákban is.
Ágnes és zenekara Kolozsvárra érkezik május 31-ére, hogy az esti nagykoncerten az éteri muzsikában együtt lélegezve emelkedhessünk a kollektív boldogulás felé. Varázslatos utazásnak lehetünk részesei a jellegzetes hangjával, tiszta lelkével simogató dalszerző-énekes különleges, varázslatos, értékőrző világában.

Aigner Iván újságíró szavaival fogalmazva, a Fényből táplálkozó előadóművész tiszta csatornáján keresztül emeli hallgatósága lelkét egy finom, szépséges szférába, ahol a csoda természetes, a szeretet magától értetődő, a kölcsönösség minden elem mozgatórugója. A hitelesség és az alázat párosával nászban járó közvetítő összeköt gyökereinkkel, táplál, gyógyít, jobbá tesz, megértésre, elfogadásra nevel, cselekvésre késztet. Ágnes ennek a magasztos küldetéssel bíró angyalseregnek az egyik fizikai megtestesülése.

 

 

Bagossy Brothers Company zenekar

Az indie/alternatív/folk zenei stílusokat ötvöző zenekar 2013 májusában alakult, tagjai azonban több éve zenéltek együtt, más és más formációkban. A mostani felállás, az előző évek tapasztalatai alapján kialakult és újragondolt zenei irányvonal eredménye. A saját szerzemények népszerű fogadtatása arra ösztönözte a zenekar tagjait, hogy több figyelmet fordítsanak a saját produkciókra. A feldolgozások jelenleg még részeit képezik a repertoárnak, de fokozatosan váltják fel őket a saját szerzemények.

A zenekar nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmónika, billentyűk).

2013 decemberében elkészült a zenekar “Ha rólad szólna” című, első kislemeze, amely hét saját, magyar nyelvű produkciót tartalmaz.

 

Indie Folker

A kolozsvári Indie Folker zenei világa nem más, mint az alternatív folk, az úgynevezett “roots”, alt-country vagy folk-rock zene világa – avagy egyszerűbben: indie folk. A hagyományos amerikai folk zenéből táplálkozva – mint Bob Dylan zenéje vagy Tom Waits dalai – alakultak ezek az eredeti szerzemények, dalok, amelyek az elmúlt egy évben Nagy Britanniában, Olaszországban, Romániában és Magyarországon is bemutatásra kerültek.

Az elmúlt egy évben az Indie Folker daloknak sikerült Anglia egyik legfontosabb alternatív folk zenei publikációjának, a Folk Radio UK rádió/lapnak az elismerését megszereznie, de számos más fontos európai zenei lap is közzé tett néhányat az Indie Folker dalokból, és pozitív recenziókkal illették a “Monsters In Rome” c. lemezt –ilyenek az XStream East Radio Londonés a Perfect Porridgezenei publikáció.

2010 Augusztusában a Bug Bear Productions szervezésében lehetett jelen Indie Folker a londoni Hope & Anchor-ben, Camden Lock 17-ben, valamint még 9 más londoni és manchesteri fellépő helyen.

 

Jazz MP

A Jazz MP zenekar 2008-ban alakult Budapesten. A zenekar tagjai: Fekete Istvan, a Kőbányai Zenei Stúdió trombita szakos tanára, Bese Csaba basszusgitáros, a Beshodrom zenekar egykori tagja, Barat Béla, a Budapesti Honvéd Zenekar dobosa, Horváth Zsolt, a Deák Bill Blues Band billentyűse, valamint Monyo, a Monyo Project zenekar alapitója és gitárosa egyben.

2008 nyarán meg is jelent a Jazz MP első nagylemeze, Cold cimmel. A lemezen fuzion jazz hallható, instrumentális dalokkal. 2010-ben megjelent a Jazz MP második nagylemeze, In Odd Shoes cimmel.

Koncerten a két album válogatott műveit játsszák és a saját dalok mellett elhangzanak olyan feldolgozások is, mint a latin jazz világából Chick Corea, valamint Herbie Hancock. A zenekar a latin ritmusokat ötvözi a jelen kor funky és jazz elemeivel.

A zenekar jelenlegi felállása:

Fekete István – trombita, billentyűs hangszerek

Kottler Ákos – ütős hangszerek

Molnár Endre – gitár

Hadnagy Attila – basszusgitár

 

Magashegyi Underground

A 2007-ben alakult Magashegyi Underground zenekar 2010-ben jelentette meg debütlemezét, Ezer Erdő címmel, amit azonban megelőzött az igencsak nagy sikert hozó Szeplős Váll című kislemezük 2007-ben, rajta a két sláger: a Szeplős Váll és az Anglia.

A kritikusok által is kiemelt Ezer Erdő előfutára az ingyenesen letölthetővé tett négyszámos kislemez volt, a Szívtakarítás, illetve megjelent egy kiadatlan szerzeményekből álló nyolc számos, ugyancsak ingyenesen hozzáférhető lemez is Ezer város címmel. Azóta több sláger is megjelent már a közelgő új nagylemezről, pl. a rádiók, és a közönség nagy kedvence a Rázz Fel, 2013-ban pedig az Álmatlanság. A zenekar a nyári fesztiválok, egyetemi rendezvények állandó résztvevője, emellett rendszeresen adnak klubkoncerteket is országszerte. 2011 óra 3 alkalommal léptek fel a Művészetek Palotájában, ahol teltházas koncertjeiken szimfonikusokkal, ütősökkel, és kórussal kiegészülve adták elő saját dalaikat.

A csapat énekesnője, Bocskor Bíborka a Megasztár harmadik szériájában tűnt fel, és büszke erdélyi származására; énekében mindig tetten érhetők az erdélyi tradíció elemei. A csapat további tagjai: Fodor Máriusz – billentyű, Fűrész Gábor – basszusgitár, Toldi Miklós – dob, Szepesi Mátyás – gitár.

 

Misztrál együttes

Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Dalaik egyre inkább önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást” hordoznak. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek. Ez az indíttatásbeli színesség – az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed.

Az alig harmincéves fiatalemberek tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek által meghívott zenei megvalósítások sokszínűségét. Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. A magyar költészet megszólaltatása mellett több alkalommal merítettek az európai költészet kincsestárából is (Baudelaire, Garcia Lorca, Villon, Gabriella Mistral). Az elmúlt 17 esztendőben megjelentetett hordozók (CD és DVD), valamint Budapesthez közel, a Dunakanyar szívében létrehozott és mára hagyománnyá vált háromnapos Misztrál fesztivál mellett, országos klubhálózatot is létrehoztak. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is – Erdélytől az Egyesült Államokig. Egyre népesebb rajongótáboruk szeretete mellett a hivatalos elismerés is elérte őket.

Díjak:

2006: Bartók Béla díj

2008: Balassi Bálint emlékérem

2010: Fiatalok a Polgári Magyarországért díj

2012: Magyar Művészetért Díj

 

Slam poetry

Fellépők

Magyarország: Simon Márton, Pion István

Erdély: Márkus András, André Ferenc, Vass Ákos

A slam poetry már senkinek sem idegen, hiszen az elmúlt másfél évben egész Erdély megismerhette ezt a mozgalmat. Szókimondó és lázadó, mégis van benne egy kis irodalom és előadóművészét, éppen ezért rajong ennyire érte a fiatal generáció.

A Könyvhét slam poetry rendezvénye is nagyvonalakban olyan lesz, mint ahogyan azt már megszokhattuk, viszont az esemény jellegénél fogva, nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a slam poetry művészi, irodalmi oldalára.

Igyekeztünk a fellépőket is ehhez a koncepcióhoz igazítani, hiszen ők nem csak a slam poetry világában remekelnek, de verses köteteik is megjelentek.

Együtt dolgozunk a Slam Poetry Erdély egyesülettel, ezúton is köszönjük közreműködésüket.

 

Szarkaláb Néptáncegyüttes

1995 novemberében a kolozsvári Apáczai Csere János Líceum berkeiben megalakult Kolozsvár második magyar néptáncegyüttese, a Szarkaláb.

A Szarkaláb Néptáncegyüttes jelenleg 10-13 párral dolgozik, próbáit a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány tetőterében kialakított próbateremben tartja.

A „Szarkaláb” legfőbb célkitűzései közé tartozik megtanulni az erdélyi táncokat és eredeti formában színpadra vinni őket, nem pedig túlkoreografálni, táncszínházasítani. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek a táncoktatásra, az utánpótlás nevelésére is. Vallják, hogy népi hagyományainkat elsajátítani nem öncélúan kell, hanem nagyon fontos, hogy a megfelelő fórumokon, hazai és külföldi fellépéseken, fesztiválokon megmutassuk őket a világnak hozzájárulva, ezáltal kisebbségi kultúránk megismertetéséhez, tánc- és népzene hagyományaink nemzetközi terjesztéséhez.

Együttesvezető: Pillich Balázs

 

Varró Dániel

Varró Dániel költő, műfordító már iskolás korában is írt verseket, egyetemistaként az ELTE bölcsészkarán, magyar-angol szakon tanult. Első kötete, a Bögre azúr 1999-ben jelent meg, a Túl a Maszat-hegyen című verses regényét 2003-ban, harmadik kötetét, a Szívdesszertet 2007-ben adták ki a Magvető kiadónál. Számos színpadi mű készítésében vesz részt szerzőként, dalszövegíróként és műfordítóként.

1999-ben a Bródy Sándor-díj különdíját, 2000-ben a Kés a tyúkban fordításáért az Országos Színházi Találkozó különdíját nyerte el. 2003-ban Petőfi- és Bárka-díjat, 2004-ben Gundel Művészeti Díjat és Az Év Gyermekkönyve-díjat kapott. 2005-ben József Attila-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntették ki. Szabó Borbálával közösen írt Líra és Epika című darabjáért 2009-ben a Színikritikusok Díját nyerte el.

 

 

Whisperblast

A zenekar 2009-ben alakult Kolozsváron, de az évek során több változáson is átment zenei stílusában és a zenekar összetételében egyaránt. Zenéjükre nagy hatást gyakorolt a Metallica, az In Falmes és a System of a Down, valamint a Pendulum, a Prodigy és a Shpongle is. Végül a 2012-es év hozta a bandának a legnagyobb változást, melynek eredménye egy három dalt tartalmazó New Generation Rock című kislemez lett. Ezt követően múlt év novemberében elkészült a lemez címadó dalának videoklipje is. A klip főszerepében Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze és Major Ágota, a Kolozsvári Színművészeti Egyetem hallgatója látható, rendezője Bethlendi Tamás.

A No Regrets című dal klipjét mára már több mint tízezren nézték meg a YouTube videó megosztón. A fiúk azóta sem lazítottak, hiszen idén januárban újabb dal és hozzá egy újabb klip került fel a világhálóra Holding on to December címmel.