Kiadók

Kiadó Adoremus Keresztény Könyvesbolt
Cím Kolozsvár, Főtér / Piata Unirii nr. 16. sz.
Telefon/fax 0729-150954
Villámposta kolozsvar@ujember.ro
Honlap www.adoremus.ro
Vezető Donogán Kinga
Képviselő Donogán Kinga
Társkiadók Új Ember Kiadó, Szent István Kiadó, Bencés Kiadó, Parakletos Kiadó, Szent Gellért
A kiadóról Az Adoremus Keresztény Könyvesboltban a vallásos jellegű kiadványok mellett megtalálhatóak a lélektani, történelmi, szépirodalmi és gyermekirodalmi könyvek is.
Kiadó Ábel Kiadó
Cím 400304 Kolozsvár/  Cluj-Napoca, str. Eremia Grigorescu / Rákóczi út 35. sz.
Telefon/fax 0264 420001
Villámposta abelkiado@yahoo.com
Honlap www.abelkiado.ro
Vezető Szikszai Ildikó
Képviselő Szikszai Ildikó
Alapítási év
A kiadóról Az egyik legnagyobb magyar tankönyvkiadó Romániában, elsősorban tankönyveket, egyetemi jegyzeteket, tanári kézikönyveket, munkáltató tankönyveket, munkafüzeteket és egyéb az oktatásban használatos segédkönyveket kínálunk a diákoknak, tanítóknak, tanároknak és a szülőknek is. Kínálatában megtalálhatók az óvodák iskola-előkészítő csoportjainak szóló készségfejlesztő füzetek, az általános iskola alsó és felső tagozatán, a középiskolákban tanulók tankönyvei, valamint jegyzetek az egyetemi hallgatók számára.
Kiadó Art Impex – (Gaudeamus Könyvesbolt)
Cím Székelyudvarhely, str. Orbán Balazs nr. 59
Telefon/fax 0264-439281
Villámposta info@libriartis.ro
Honlap libriartis.ro
Vezető Weghofer Erna
Képviselő Szilágyi Orsolya
Alapítási év
A kiadóról
Kiadó Bagoly Könyvesbolt
Cím Kolozsvár, Str. 21 Decembrie / Kossuth Lajos u. 1 sz.
Telefon/fax +40-264-594556, +40-264-459004
Villámposta bagoly_vmzl@freemail.hu
Honlap www.bagoly.ro
Vezető Vassy Márta
Képviselő Vassy Zoltán
Alapítási év 2005
A kiadóról Aki szeretne jó, érdekes könyvet vásároilni vagy ajándékozni, ha szeretne nosztalgiázni kedvenc énekeseivelk, menjen a BAGOLY Könyvesboltba, ahol a magyar, a világ- és a gyermekirodalom gyöngyszemei közül válogathat.
Kiadó Byton Music
Cím Kolozsvár, Piata Abator / Vágóhíd tér
Telefon/fax +40 264 595 069
Villámposta contact@byton.ro
Honlap www.byton.ro
Vezető
Képviselő
Alapítási év
A kiadóról A Byton Musical cég zenei CD-k és DVD-k forgalmazásával foglalkozik, megszólítva mindazon zenekedvelőket, legyen szó magán vagy jogi személyről, közintázményekről mint iskolák, gimnáziumok, egyetemek, színházak, operák és mozik, akik érdeklődést és rokonszenvet éreznek a zene iránt.Jelenleg a cég egyaránt rendelkezik egy gazdag kliens és zenei portfólióval, mely zenei portfólió számos zenei műfajt tudhat magáénak, a régi zenétől a modern dallamokig.Mivel közvetlen forgalmazók vagyunk, az áraink az országban nem találnak konkurenciára.
Kiadó Cerkabella Könyvkiadó
Cím H-2000 Szentendre, Arany János u. 1
Telefon/fax +36 20 2014639
Villámposta laszlo.moravcsik@cerkabella.hu
Honlap www.cerkabella.hu
Vezető Nyulas Ágnes
Képviselő Moravcsik László
Alapítási év
A kiadóról Kiadónk igényes tartalmú, művészi színvonalon illusztrált, gyermek és ifjúsági könyveknek a kiadását tűzte ki célul, s ha lehet, kevéssé ismert művek, szerzők becsempészését a köztudatba. A modern, kortárs szépirodalmi alkotásokat korszerű, merész, de letisztult formában próbáljuk közölni.Célunk egyszerű és mégis sokszor nehezen megvalósítható. Igazi értéket szeretnénk eljuttatni minél több fiatalhoz. A tetszetős, ízléses, modern forma által fel szeretnénk hívni a figyelmüket olyan művekre, amelyek talán kevéssé ismertek, de irodalmi szempontból értéket képviselnek.Nagyon szívesen dolgozunk fiatal képzőművészekkel, hiszen a kötetek külalakja, hangulatvilága minél közelebb kell, hogy legyen a fiatal olvasóink érzelemvilágához.
Kiadó Duna International
Cím H−1106 Budapest, Keresztúri út 8/a
Telefon/fax +36 1 2644555
Villámposta titkarsag@dunakiado.hu
Honlap www.dunakiado.hu
Vezető Baráz Miklós
Képviselő
Alapítási év 1992
A kiadóról Kiadónk közel húszéves kiadói és könyvterjesztői tapasztalattal rendelkezik. Kiadónk elődje Magyarország első magánkiadója volt. A rendszerváltás után témaválasztásában igyekezett követni a társadalmi változásokat és igényeket, a piaci környezet és a versenyhelyzet alakulását, ennek megfelelően alakította kiadói programját.
Kiadó Erdélyi Múzeum Egyesület
Cím 400009 Kolozsvár,str. Napoca/Jókai u. 2-4
Telefon/fax 40-264-595176
Villámposta titkarsag@eme.ro
Honlap www.eme.ro
Vezető Sipos Gábor
Képviselő Bíró Annamária
Alapítási év 1859
A kiadóról
Kiadó Erdélyi Református Egyházkerület Sajtóközpontja
Cím 400124 Kolozsvár, str. I. C. Bratianu/Király u. 51
Telefon/fax +40-264-599 491
Villámposta office@mkmpress.ro
Honlap www.mkmpress.ro  www.reformatus.ro
Vezető Dávid Zoltán
Képviselő Dávid Zoltán
Alapítási év 1990
A kiadóról Az Erdélyi Református Egyházkerület Sajtóközpontja 1990-től újraalakult és a fő feladata az egyházkerület kiadványinak koordonálása. A sajtóközpont nyomdája a kiadványok szerkesztésé­től a kivitelezésig minden folyamatot elvégez.
Kiadó GUTENBERG KIADÓ – NYOMDA – KÖNYVESBOLT
Cím Csíkszereda / Miercurea Ciuc, Str. Jigodin / Csíkzsögöd Nr. 49. szám
Telefon/fax 40-744-619159
Villámposta info@gutenberg-art.ro
Honlap www.gutenbergkiado.ro
Vezető Tőzsér László
Képviselő Tőzsér László
Társkiadók Libri Kiadó, Kolibri Kiadó, Helikon Kiadó, Park Könyvkiadó, Magvető Kiadó, Manó Könyvek, Móra Könyvkiadó, Scolar Kiadó, Holnap Kiadó, General Press Könyvkiadó
Alapítási év
A kiadóról A kiadóról A Gutenberg Kiadó, Nyomda és Könyvesbolt az olvasók és a könyv képviselte érték iránti tisztelet jegyében azt tartja feladatának, hogy alakítsa és berendezze azt a teret, amelyben szöveg és illusztráció, szerző és olvasó, gondolat és forma megfelelő körülmények között találkozhat és találhat egymásra. Ehhez a folyamathoz rendeli hozzá több mint tíz éves szakmai tapasztalatát, igényes terveken, izgalmas feladatokon dolgozó szakképzett csapatát, kiemelkedő minőségű nyomdai termékeket előállító, modern nyomdáját.
Jelenleg három erdélyi városban – Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen – működik Gutenberg Könyvesbolt, mindhárom sikeresen tud igazodni egy közös koncepcióhoz: azt az átgondolt, egyedi, funkcionális és barátságos helyet teremtik meg, amely méltó a több ezer, gondosan kiválasztott könyv hatalmas eszmei értékéhez és a könyvek iránt érdeklődők fogadásához. Elkötelezettségüknek és pozitív jövőképüknek köszönhetően ma a Gutenberg Könyvesboltok a neves magyar kiadók – a Magvető, a Móra, a Helikon, a Libri, a Holnap, a Scolar, a Kalligram, a Corvina, a General Press, az Athenaeum, a Cerkabella és mások –, illetve a romániai magyar könyvműhelyek köteteinek legjelentősebb erdélyi forgalmazói. A kiemelkedő könyvkínálat egy alapos, következetes, szakmai és esztétikai szempontok alapján, nagy empátiával végzett előválogatás eredménye. A könyvesboltok további erősségét a gyönyörű gyermekkönyvek, a gyermeksarokban zajló rendszeres tematikus foglalkozások, közös meseolvasások, diafilm-vetítések jelentik.
Kiadó Hungalibri kft.
Cím 530133 Csíkszereda,  str. Patinoarului 16, A/1
Telefon/fax +40 266 371139
Villámposta hungalibri@clicknet.ro
Honlap
Vezető Mare Florina
Képviselő Mare Florina
Alapítási év 1999
A kiadóról Könyvkiadással és forgalmazással  foglalkozik, természetgyógyászat, történelem, sport, szórakoztató irodalom témájú könyveket jelentet meg.
Intézmény Idea Könyvműhely – Kolozsvár IDEA Design + Print
Cím Kolozsvár,  Dorobantilor utca 12 sz
Telefon/fax +4 0744 563 108, Fax: +4 0264 431 603
Villámposta peter@idea.ro
Honlap www.gloria-idea.ro, www.idea.ro
Vezető Nagy Péter
Képviselő Nagy Péter
Alapítási év 1993
Az könyvműhelyről IDEA Nyomda, GLORIA Nyomda, IDEA Plus grafikus műhely, EXIT Kiadó és IDEA Kiadó alkotja.
IDEA Könyvtér
A kolozsvári 3. Ünnepi Könyvhét egyenes folytatásaként, partnerségben a Sapientia Tudo­mány­egyetemmel, mintegy első lépésként létrehoztunk egy könyves standot, az IDEA könyvteret, a Mátyás király utcában, a Sapientia Tudományegyetem bejárata mellett. Célunk, minél rövidebb idő alatt feltérképezni és összegyűjteni az erdélyi magyar kiadók, egyesületek, alapítványok reprezentatív (és nem csak) könyveit és kiadványait. Standunkon nemcsak könyvkiadók, de civil szervezetek, lapszerkesztőségek által megjelentetett kiadványok – tanulmánykötetek, szaklapok, időszakos kiadványok – is megtalálhatók voltak amelyeket a hagyományos könyvpiac hellyel-közzel terjeszt. Irodalmi és kulturális folyóiratok, művészeti szaklapok egyre bővülő választékával egészítettük ki könyvkínálatunkat.
A tavaly beindított stand természetesen csak egy hosszú távú folyamat kezdete volt, így megkerestük a megfelelő helyet, ahol az IDEA Könyvtér könyvesboltként működhet tovább, azonban NEM hagyományos könyvesboltként: itt is fontos a „tér” megnevezés, hiszen valóban teret kívánunk adni a könyveknek és szerzőiknek, valamint a könyves szakma egyéb képviselőinek, rendszeresen könyvbemutatókat, szakmai kerekasztal-beszélgetéseket szervezünk, számos erdélyi és magyarországi kulturális rendezvényen önálló standon népszerűsítjük és áruljuk az erdélyi kiadók könyveit.
2014. február 19-én nyitottuk meg az IDEA könyvtér könyvesboltját a Sapientia Tudományegyetem kolozsvári, Tordai út 4. alatt található épületének előterében, ahol – akárcsak Mátyás utcai standunk esetében – kizárólag erdélyi könyvkiadók, civil szervezetek, társaságok, egyesületek, egyetemi tanszékek, múzeumok, kulturális intézetek stb. kiadványait, kulturális, irodalmi, művészeti lapokat népszerűsítünk és árulunk. A könyvesbolt mellett webáruházat (ideakonyvter.ro) is működtetünk, ahová minden, boltunkban megtalálható kiadvány fel van töltve, és ez úton is megvásárolhatók. A webáruház nemcsak az erdélyi vásárlókat szolgálja ki, hiszen a könyvek külföldről is megrendelhetők.Képviselt kiadók, egyesületek: Amaryllis Társaság, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, ArtPrinter Kiadó. Bookart Kiadó, Donáth Alapítvány, Erdélyi Híradó Kiadó, Erdélyi Református Sajtóközpont, Exit Kiadó, Filmtett Egyesület, Gloria, Hargita Kiadóhivatal, Irodalmi Jelen Könyvek, Kallós Alapítvány, Kartonpack, Kisebbségkutató Intézet (ISPMN), Korunk − Kompress, Kriza János Néprajzi Társaság, Napsugár kiadó, ProPhilosophia Alapítvány, Pro Print Könyvkiadó, Reconstructio Egyesület, Romániai Magyar Közgazdász Társaság, Romániai Magyar Cserkészszövetség, Sapientia KPI, Sétatér Könyvek, Téka Alapítvány, Unitárius Médiatanács, Verbum, Zelegor Kiadó
Kiadó Kriterion Könyvkiadó
Cím 400014  Kolozsvár, S. Micu/Rózsa u. 12/A
Telefon/fax +40 264 597 450
Villámposta kriterion@kriterion.ro
Honlap www.kriterion.ro
Vezető H. Szabó Gyula
Képviselő Vincze József
Alapítási év 1970
A kiadóról Az 1969 decemberében életre hívott intézmény feladataként a Romániában élő nemzetiségek kultúrájának ápolását jelölte meg a kormány­rendelet. A kiadó az átszervezett Állami Irodalmi Könyvkiadó, valamint az Ifjúsági Könyvkiadó nemzetiségi szerkesztőségének jogutódjaként kezdte meg tevékenységét, de hamarosan messze túlnőtt elődein a kiváló vezetés, valamint a tapasztalt szakemberek közé fokozatosan beépült fiatal munkatársak közös erőfeszítéseinek eredményeképpen.Az 1999-ben magánosított kiadó fokozatosan elvesztette többnyelvű jellegét és  az utóbbi években szinte kizárólag magyar nyelvű könyveket publikál.
Kiadó Koinónia
Cím 400344 Kolozsvár,  Str. Mărginaşă Nr. 42
Telefon/fax +40 264  450 119
Villámposta office@koinonia.ro
Honlap www.koinonia.ro
Vezető Zágoni Balázs
Képviselő Lázár Angéla
Alapítási év 1993
A kiadóról A kiadót a kilencvenes évek elején alapította egy teológusokból, irodal­má­rokból és műszaki végzett­sé­gűek­ből álló csoport. A kiadót a Koinónia Multimédia nevű intézmény részeként képzelték el.1999-től 2009-ig a kiadónak Dr. Visky András író volt az igazgatója. 2009 szeptemberétől a vezetést Zágoni Balázs vette át. A kiadónak a teológiára, a református keresztény hagyományra, a kommunista diktatúrában szenvedők visszaemlékezéseire szorítkozó profilja az évek során kibővült. A Koinónia fontosnak tartja a kortárs szépirodalom és ezen belül a kisebbségben élő népek irodalmának a közvetítését, színháztudományi írások közzétételét, valamint a gyermekeknek szóló igényes kiadványok megjelentetését. Nem utolsó sorban pedig említést kell tennünk a Koinónia fordításirodalmáról. Romániai magyar kiadóként a más nyelvű, kultúrájú, hagyományú szerzők műveinek tolmácsolását is feladatának tekinti.
Kiadó Lector Kiadó
Cím 540330 Marosvásárhely, str. Tarnavei nr. 4/2
Telefon/fax +40 744 576933
Villámposta office@lectorkiado.ro
Honlap www.lectorkiado.ro
Vezető Menyhárt Csaba
Képviselő Gálfalvi Agnes
Alapítási év 2013
A kiadóról Szépirodalmi, tudományos ismeretterjesztő, művészeti kiadványok szerepelnek kiadói tervünkben
Kiadó Libra Books
Cím HU-1085 Budapest, Kölcsey u. 2
Telefon/fax +36 1 267 5777, fax +36 1 483 0660
Villámposta szpeter@librabooks.hu
Honlap www.librabooks.hu
Vezető Dr. Szabó Péter
Képviselő Dr. Szabó Péter
Alapítási év 1991
A kiadóról Budapesten, a VIII. kerületi Kölcsey utcában egymással szemben két idegen nyelvű könyvesboltban és a VI. kerületben, az Andrássy úton a Liszt Ferenc Könyv- és Zeneműboltban várjuk vásárlóinkat.
Kiadó Librotrade Kft
Cím HU-1173 Budapest, Pesti út 237
Telefon/fax +36 1 288 0771, fax +36 1 288 0769
Villámposta famulus@chello.hu
Honlap www.famuluskonyv.hu
Vezető Mädl Mónika
Képviselő Huszár Péter
A kiadóról A Librotrade Kft. Magyarország egyik legnagyobb könyv- és folyóiratimportőre, a világ bármely országából vállal könyv- és folyóiratbeszerzést. Angol, német, francia, olasz, spanyol és egyéb nyelveken nyelvkönyvek, szótárak és tudományos könyvek széles választékát kínálja. Vállalja a magyarországi tudományos műhelyek (könyvtárak, kutatóintézetek, egyetemek) egyedi könyv- és folyóirat- igényeinek kielégítését a világ bármely pontjáról és bármely kiadótól.
Kiadó Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése
Cím 1138 Budapest, Viza u. 9−11 sz. Telefon/fax +36-30-2827060
Villámposta nanasi.yvette@mgyke.hu
Honlap www.mgyke.hu
Vezető Nánási Yvette
Képviselő Tóth Attila
Alapítási év 2008
A kiadóról Hét elkötelezett kiadó közreműködésével – General Press, Holnap, Kráter, Naphegy, Pagony, Press­kontakt, Vivandra – 2008 októberében jött létre az Egyesülése. Célja a nívós, minőségi gyer­mekkönyvek, az örök értékeket, kultúrát közvetítő gyermekirodalmi művek felkarolása, kortárs és egykoron maradandót alkotó magyar és külföldi szerzőktől egyaránt, hogy a felnövekvő nemzedék kezébe olyan kiadványok kerülhessenek, melyek szépirodalmi élményekkel, szó­inccsel gazdagítják gyermekeinket, s mindeközben szórakoztatnak, az igényes illusztrációk pedig további fantáziálásra invitálják őket.Ezen az alapelven túl az Egyesülés tevékenysége a következő pilléreken nyugszik: a könyvkiadás szereplői­nek, a könyvszakma egyéb területein tevékenykedő szakemberek – könyv­tárosok, kereskedők – és a pedagógusok együttműködésének el­mélyítése, valamint szoros, élő kapcsolat kialakítása a vásárlókkal, gyerekekkel és szülőkkel egyaránt. 2010 márciusában a Cerkabella, a Ceruza és a Csimota Kiadó csat­la­kozásával tovább bővült tagjaink száma, július 1. óta pedig tagunk az Aula.info, a Koinónia és a Scolar Kiadó is.
Kiadó Mentor Kiadó
Cím 540493  Marosvásárhely, str. Moldovei, nr. 4a / 5
Telefon/fax +40 265 258 001
Villámposta office@mentorkiado.ro
Honlap www.mentorkiado.ro
Vezető Káli Király István
Képviselő
Alapítási év 1992
A kiadóról A Mentor Kiadót 1992. februárjában a Látó szépirodalmi folyóirat akkori munkatársai alapították. A lap szellemi körére épülve 1993-ban kezdett kiadóként működni, határozott szándékaként jelölve meg az élő erdélyi magyar írók műveinek kiadását.Az első könyvünk megjelenése óta (1993. áprilisa) közel 600 kötetet adtunk ki, 1998-től kezdődően évi 40-45 címet. Az erdélyi irodalom mellett megjelentetjük a nem erdélyi magyar szerzők műveit, újabb fordításokat a világirodalom klasszikusaiból, a kisebbségben élő népek irodalmát magyar fordításban – Minoritates Mundi sorozat -, a két világháború közötti erdélyi magyar írók műveit. 2000-ben indult a Könyvbarát sorozat, amelyben klasszikusok eddig kiadatlan vagy méltatlanul feledésbe merült műveit jelentetjük meg. A Wass Albert életmű-sorozatban a teljesség igényével próbáljuk meg közismertté tenni a sokáig tiltás alatt levő szerző műveit. Az Erdély Emlékezete néven indított sorozat arra hivatott, hogy teret biztosítson Erdély történelmének minél pontosabb, tárgyilagosabb, dokumentumokon alapuló bemutatására. Fontosnak tartjuk az Erdély néprajzával foglalkozó művek közkinccsé tételét abban a sorozatban, amelynek neve A Kriza János Néprajzi Társaság Könyvtára; a sorozatban már eddig is számos újranyomást vagy újrakiadást is megért kötet került az érdeklődők kezébe. Tizenötödik köteténél tart az erdélyi képzőművészeket bemutató Mentor Művészeti Monográfiák sorozat.
Kiadó Mozaik Kép
Cím 6723 Szeged, Debreceni u. 3/B
Telefon/fax +36 62 470 101, Fax: +36 62 554 666
Villámposta armin@mozaik.info.hu
Honlap mozaik.info.hu
Vezető Török Zoltán
Képviselő Szalontai Ármin
Alapítási év
A kiadóról Magyarország legnagyobb tankönyvkiadója 20 éve közel ezerféle tankönyvet, tan­esz­közt és iskolai nyomtatványt kínál a pedagógusok színvonalas oktató-nevelő munkájához, valamint az általános és középiskolás korosztály otthoni felkészüléséhez. Óvodai fejlesztő kiadványaink pedig a legkisebbeknek szólnak.Kiadónk a papíralapú könyvek készítése mellett élen jár a digitális taneszközök fejlesztésében is. Az interaktív táblára fejlesztett eszközökön kívül a diákok számára az interneten elérhető tan­könyvek, az interaktív térképek és a digitális fóliák nem csak megkönnyítik a munkát, de izgalmasabbá, színesebbé teszik a tanulást és a tanítást egyaránt.
Kiadó Művelődés
Cím Kolozsvár, P-ta Unirii 11/7
Telefon/fax 0264-591267
Villámposta muvelodes@internet.ro, szerkesztoseg@muvelodes.ro
Honlap www.muvelodes.ro
Vezető Szabó Zsolt
Képviselő
Alapítási év 1948
A kiadóról A Művelődés szerkesztősége 1998 óta évente 5-10 kötettel – a 13 év alatt összesen 91 könyvvvel –, főleg Kolozsvár és Erdély helytörténetét, művelődéstörténetét feltáró és bemutató kiadványokkal gazdagítja a magyar könyv­kultúrát, ugyanakkor a képzőművészet és a vers iránt érdeklődőknek is szolgál csemegével. A kutató­műhelynek is beillő kiadói munka sorra tárja fel Herepei János, Debreczeni László, Kós Károly, Benedek Elek, Veress Ferenc, Makoldy József, Balaskó Nándor és mások hagyatékát, ritkaságszámba menő adalékokkal egészítve ezáltal az olvasóban formálódó Erdély-képet. Legfrisebb kiadványaink a Kalotaszeg antológis 1990–1996. Szerk. Buzás Pál, Mezőség. Történelem, örökség, társadalom. Szerk. Keszeg Vilmos.
Kiadó Pallas Akadémia Könyvkiadó
Cím 530210 Csíkszereda − Hargita megye, Petőfi u. 4.
Telefon/fax 0266/371036
Villámposta konyvkiado@pallasakademia.ro
Honlap www.pallasakademia.ro
Vezető Tőzsér László
Képviselő Tőzsér László
Alapítási év 1993
A kiadóról Fennállásának 21. évébe lépett a Pallas-Akadémia Könyvkiadó. Működésének több, mint két évtizede alatt húsz esztendő alatt a kiadó Tőzsér József vezetésével és a Kozma Mária főszerkesztő szakmai irányításával Erdély egyik meghatározó könyvműhelyévé vált.
Ha a Pallas-Akadémia Könyvkiadó által eddig kiadott könyvek listáját nézzük, meg­ál­la­píthatjuk, hogy a Kiadó elérte alakulásakor megfogalmazott célkitűzését: magunkról – ma­gunk­nak. Magunkról, mert rólunk, erdélyi magyarokról szólnak a művek, és magunknak, mert olva­sóink nagy hányada is szűkebb régiónkból kerül ki. Ez – céljaink szerint – nem zártságot, hanem a sajátosság tiszteletét jelenti. A Kiadónknál közlő szerzők többnyire az erdélyi közélet olyan személyiségei, akik az irodalom, a művelődési élet és a tudományosság különböző területein mun­kálkodnak – teljesítettek/teljesítenek. Műveik hangsúlyozzák és kiemelik azokat a jellegzetes­ségeket, amelyek a térség szűkebb kultúrájához tartoznak.
A Kiadó által megjelentetett közel 600 könyvcím elsősorban kortárs szerzők azon szépirodalmi, történelmi, néprajzi, helytörténeti, turisztikai jellegű munkái, amelyek értékteremtők és hozzá­járulnak az erdélyi magyar irodalom és tudományosság gazdagításához. Jelentősebb sorozataink: Bibliotheca Trassylvanica, Nobile Officium, Kis/Könyv sorozat, Nagyapó mesefája, Mesevonat, Műterem, Élet-Jelek, Dióhéjban, Utak, tájak, emberek, Kemény János életműsorozat.
Kiadó PéterPál Kiadó
Cím 8200 Veszprém Malom u. 22.
Telefon/fax +3688/563 463; 36 30/288 5154
Villámposta ppkiado@erdelyalbum.hu
Honlap www. erdelyalbum.hu
Vezető Péterné Lőwey Lilla
Képviselő Váradi Péter Pál
Alapítási év 1998
A kiadóról A kétszemélyes PéterPál KönyvKiadó VÁRADI PÉTER PÁL – LŐWEY LILLA:  ERDÉLY – SZÉKELYFÖLD című honismereti fotóalbum-sorozatának gondo­zá­sa céljából jött létre. A Veszprémben élő házaspár-szerzőpáros gyökerei Erdélybe nyúlnak: Váradi Péter Pál Nagyváradon, Lőwey Lilla Szovátán született. A férj agrármérnök, fotográfus, a feleség magyar–történelem szakos tanár, irodalmi szerkesztő. Az első fotóalbumok megjelenése után a fotográfus rendhagyó állomása az l995-ben készült Tél a havason című irodalmi fotóalbum. Ezt követően évről évre jelentek meg a honismereti fo­tó­albumok: Hargita megye tájegységeinek bemutatása után Háromszék, Kovászna me­gye következett. 2006-ban jelent meg a történelmi Marosszék 1. kötete, a záró album 2011-ben. 2012-ben Aranyosszék településeit, szórványmagyarságát mutatta be. A Wass Albert havasai című irodalmi fotóalbumot, a költő születésének 100. évfordulója előtt tisztelgő kötetet a Híres székelyekről szóló albumok követték: A legnagyobb székely című album tisztelgés Orbán Balázs előtt. Benedek Elekről szól A nagy székely mesemondó, a Törzsében székely volt Tamási Áron alakját idézi. Ezután mutattuk be Kányádi Sándort (Szavak vándorköszörűse), s Áprily Lajosról szól az Álom a vár alatt. A Székely Apostol. Nyirő József c. kötet 2013-ban jelent meg, a Csendes csodák. Reményik Sándorkötettel zárjuk az irodalmi fotóalbumok sorát.Sorazaton kívüli könyveink a Kalotaszeg Képes Krónika, valamint a Székelyföld képi auto­nó­miájac. kiadványaink.Új sorozatunk: A Kárpátok koronája, melynek 1. kötete már megjelent.Előkészületben: Kárpátok koronája − Déli-Kárpátok – Ősvárak 2. (megjelenik: 2014. október 1.).
Kiadó Polis Kiadó
Cím 400009  Kolozsvár, Napoca/Jókai u. 2, II. em., 27
Telefon/fax +40 264 596 988
Villámposta office@poliskiado.ro
Honlap www.poliskiado.ro
Vezető Dávid Gyula
Képviselő Kozma Csaba
Alapítási év 1992
A kiadóról Működésének immár több, mint 18 éve alatt 228 kiadványt jelentetett meg, túnyomó részt önállóan, de olykor hazai illetve magyarországi kiadókkal.  A kiadó vezetője, kiadványai nagyobb részének szerkesztője kezdettől fogva Dávid Gyula.A középiskolai magyar irodalomtanítás igényeit szem előtt tartva 1995-ben elindítottuk a Remekírók Diák­könyvtára sorozatot. Újabb sorozataink: az irodalomtörténeti kismonográfiákat felölelő Kettős Tükörben, a klasszikus polgár államelmélet alapműveit közvetítő Politeia és a színész-életinterjúkat tartalmazó, képekkel gazdagon szerkesztett Prospero Köny­vei. (Ez utóbbit 2008 óta, vál­tozott profillal, a Korunk-Komp-Press Kiadó jelenteti meg.)Meghatározó a kiadó munkásságában a tartalom és a grafikai-nyomdai kivitel igényessége. Könyvei grafikai arcélének egysége és művészi színvonala a kiadó grafikus-könyvtervezőjének, Unipan Helgának köszönhető.
Kiadó Pro-Print Kiadó
Cím 530232 Csíkszereda str. Lunca Mare  u. 22, Sc. A, ap. 1
Telefon/fax 40-266-314257
Villámposta buruska59@gmail.com
Honlap www.proprint.ro
Vezető Burus Endre
Képviselő Burus Endre
Alapítási év 1992
A kiadóról Elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos kiadványokat hozzunk napvilágra. E célból indult a Múltunk Könyvek, a Ma­gyar Kisebbség könyvtár  és a For­rások a Magyar kisebbség történetéből sorozatunk, amelyben a jelenkori kutatók tanulmányai mellett Makkai Sándor, I. Tóth Zoltán, Mikó Imre művei is megtalálhatók.A kiadó egyik jelentős vállalkozása a nemrégiben fiatalon elhunyt Varga E Árpád: Erdély etnikai és felekezeti statisztikájának kiadása és a 2002-es adatokkal bővített újrakiadása.A Helyzet Könyvek és a Térség köny­vek sorozatok szintén a Székelyföld, a székelység bemutatására törekszik, szociológiai szempontból.A Krónika Könyvek kötetei a Székely­föld egyes szűkebb régióinak népszo­ká­saiba, hagyományvilágába adnak be­tekintést.A Csíkszerdában megjelenő Székely­föld folyóirat holdudvarában te­vé­keny­kedő erdélyi írók, költők művei a Lustra Könyvek sorozatban jelennek meg.Kiadványaink sorát szépirodalmi alko­tások, ifjúsági könyvek és szak­köny­vek teszik színesebbé.
Kiadó Stúdium Könyvkiadó
Cím 400436 Kolozsvár / Cluj-Napoca, str. Alexandru Vaida Voievod u. 59 sz.
Telefon/fax +40 264 431969
Villámposta office@studiumkiado.ro, edith.zoltan@yahoo.com
Honlap www.studiumkiado.ro
Vezető Tőkés Erika Magdolna
Képviselő Zoltán Edit
Alapítási év 1991
A kiadóról 1991 októberében alakult azzal a szándékkal, hogy a teljes sajtószabadságot kihasználva hozzájárulhasson az ifjú nemzedékek igaz és hasznos tudással való felruházásához, az összmagyar és az erdélyi magyar szellemi és kulturális örökség megőrzéséhez és terjesztéséhez, a tudományos élet eredményeinek a közzétételéhez. Igyekszik mindazt közreadni, ami elsősorban a kisebbségi körülmények közötti megmaradást és gyarapodást szolgálja.
Kiadó TermészetBÚVÁR Alapítvány
Cím 1051 Budapest, Október 6. utca 7.
Telefon/fax +36 1 266-3036, 266-3681 fax: +36 1 266-3343
Villámposta tbuvar@t-online.hu
Honlap www.termeszetbuvar.hu
Vezető Dosztányi Imre
Képviselő
Alapítási év 1990
A kiadóról
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Cím 1116 Budapest, Kondorosi út 17
Telefon/fax +36 1 371-05-01, fax: +36 1 371-05-02
Villámposta info@tintakiado.hu
Honlap www.tintakiado.hu
Vezető Kiss Gábor
Képviselő Kiss Gábor
Alapítási év 1992
A kiadóról A Tinta Könyvkiadó magyar tulajdonú nyelvészeti szakkönyv- és szótárkiadó, piacvezető a magyar egynyelvű szótárkiadás és a hazai nyelvészeti szakkönyvkiadás területén. Jelenleg 183 kiadványa van. Évente 20-25 könyvet jelentet meg.
Kiadó Viață și sănătate /Élet és egészség Kiadó
Cím Kolozsvár, Postakert u./ str. Cuza Vodă  nr. 12 sz.
Telefon/fax +40 264 599 512
Villámposta erikjancso@yahoo.com
Honlap www.viatasisanatate.ro
Vezető Iacob Pop
Képviselő Jancsó Erik
Alapítási év 1994
A kiadóról A kiadó jelenlegi nevét 1994-ben vette fel. Új, korszerű nyomdánk van Bukarest mellett Pantelimon faluban. Magyar nyelvű kiadványinkat részben ott, részben anyaországi kiadókkal együttműködve. Az ő kiadványaikat terjesztjük is Romániában.

Program

CSÜTÖRTÖK
PÉNTEK
SZOMBAT
VASÁRNAP
15:00
Visky S. Béla: Megtartó ismeret könyvbemutatóFogoly utca - irodalmi sátor
15:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
16:00
Kolozsvár Magyar Gyerekkórusának előadásaFogoly utca - színpad
16:00
KönyvvásárFogoly utca
16:30
Ünnepélyes megnyitóFogoly utca - színpad
17:00
Lászlóffy Aladár: Dühöng a déli szél könyvbemutatóMagyarország Kolozsvári Főkonzulátusa
17:00
Csoportos játékokFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:45
Koszorúzás a Házsongárdi temetőben Szabédi László sírjánálLázár / Gh. Lazăr u. 30.
18:00
Szótagadó. André Ferenccel beszélget Serestély ZalánBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Lupescu Kata: Kalózlány. Pokoli kör könyvbemutatóFogoly utca - színpad
18:15
Koszorúzás a Házsongárdi temetőben Szabédi László sírjánálHázsongárdi temető
19:00
Szabédi Nap ünnepélyes megnyitóGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
19:10
Felolvasószínház: Szabédi László: Van egy témám c. darabjának ősbemutatójaGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
19:50
Szabédi László és az intézményekGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
20:00
Experijam, a Nest zenés spoken word előadásaFogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00
Kalandos jóhírnév-szerző körút Kajtikó, a derék sárkányfiú nyomában
Sárkányos talányok nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak a Koinónia Kiadó szervezésében. Fogoly utca - gyereksarok
10:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Kalandos jóhírnév-szerző körút Kajtikó, a derék sárkányfiú nyomábanFogoly utca - gyereksarok
12:00
Codex Régizene Együttes: Szegény deáklegény a Budai várbanFogoly utca - színpad
13:00
Codex Régizene Együttes: táncoktatás gyerekeknekFogoly utca - színpad
13:00
Győrfi Dénes: Régi dal régi dicsőségről. Tanulmányok Nagyenyed és vidéke történetéből. könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
13:00
Farkas Zoltán: Adalékok a kolozsvári magyar agrártudományi egyetem történetéhez könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
14:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00
Műfordítók kerekasztala - Fordítói Műhely
Benő Attila: Fordítás: hasonmás vagy alteregó? A fordítói műhely résztvevői: Vallasek Júlia (Mihail Sebastian: Napló, Voicu Bojan: Hörcsögmesék, Jane Austen levelei, Lucian Boia: A román kommunizmus különös története), Mihály Emőke (Nabeel Qureshi: Allahot kerestem, Jézusra találtam), Székely Melinda (Andrei Plesu: Angyalok, George Banu: A beszédtől az énekig, Szeretni vagy nem szeretni a színházat), Telegdi-Csetri Áron (Glenn S. Sunshine: A reformáció fotelteológusoknak), Koros-Fekete Sándor (Georges Banu: A felügyelt színpad, Színházunk, a cseresznyéskert, Lorand Gaspar: Boldog Arábia, Andrei Serban: Életrajz), Varga P. Ildikó (Pirkko Saisio: Legkisebb közös többszörös regény), Goron Sándor (Nichita Stănescu: A kő halála versek), Jankó-Szép Yvette (Markus Majaluoma: Apa, irány a tenger és Apa, mikor jön a Mikulás?), Tar Nóra: Günter Kunert: A véletlen arcehológiája. Válogatott versek. (Kriterion Könyvkiadó, 2017) - Beszélgetés a fordítóval, Benő Eszterrel. Moderátor: Benő Attila.Minerva Ház - Cs. Gyimesi Éva terem
16:00
Piros Ildikó: Abigél titkai, Töredékek az írónő életművébőlFogoly utca - színpad
16:00
MesefelolvasásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:00
Csoportos játékokFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:30
Nánó Csaba: Tegnap - betegnapló - könyvbemutató Fogoly utca - irodalmi sátor
18:00
Sem a férfiban, sem a tájban. Varga Melindával beszélget Demeter ZsuzsaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Allahot kerestem, Jézusra találtam könyvbemutatóKoffer
20:30
Szindra Társulat: Képzelt Riport Egy Amerikai Popfesztiválról Fogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Félkancsal keresztolvasás – magyar irodalom román látómezőben
A Világhírnév Kiadó és a Fehér Holló Román-Magyar Küldő-könyvtár gálaműsorban mutatja be azokat a román kisdiákokat, egyetemi hallgatókat és regáti olvasókat, akik szerelmesek lettek a magyar irodalomba, a fordításoknak köszönhetően.Kolozsvári Rádió nagyterme
11:00
Korzo Egyesület - Hol lakott az álruhás király?
Milyen volt az az épület, ahol Mátyás megszületett? S mit láthatott az édesanyja, Erzsébet amikor kinézett az ablakon? Várban vagy kastélyban volt kényelmesebb lakni 575 éve? Az épített környezeti nevelésre épülő foglalkozást ajánljuk minden 6-10 éves gyermeknek, aki mesés kalandozással szeretne többet megtudni a Kolozsváron született királyról és koráról.Fogoly utca - gyereksarok
12:00
Interaktív bohócműsorFogoly utca - színpad
12:00
Mesekuckó
A Mesekuckó egy olyan közösségi könyvkölcsönző, ahol színes, kortárs gyermekirodalmat lehet ingyen kölcsönözni. Célja olyan minőségi olvasmányok elérhetővé tétele, amely elősegíti a gyermekek fantáziájának, szókincsének, szövegértésének és olvasási készségének fejlődését.Fogoly utca - gyereksarok
12:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
13:00
Bibliai kvízFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00
Furu Árpád: Táji tagolódás Erdély népi építészetébenFogoly utca - irodalmi sátor
15:00
BarkácsolásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
16:00
Péterfy Sarolt: Beszélgetés Jékely Zoltánról
Beszélgetőtárs: Vallasek JúliaFogoly utca - színpad
16:00
A reformáció fotelteológusoknak - avagy hogyan kerülj képbe az egyháztörténelem egy szakaszával csupán egy kényelmes fotel és egy könyv segítségével?Koffer
16:00
Havi Dráma SzatmárOn: Jegesmedvék c. tragikomédiaInsomnia
17:00
Zenés foglalkozásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
18:00
Kényszerleszállás Shannonban. Böszörményi Zoltánnal beszélget Varga MelindaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Bagdy Emőke: Boldogság és lelki életFogoly utca - színpad
18:00
Korzo Egyesület - Hol lakott az álruhás király?Fogoly utca - gyereksarok
20:00
Loose Neckties SocietyFogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00 - 16:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Marosán Csaba: Mátyás Király udvarába jártamFogoly utca - színpad
11:00
Irodalmi séta
A kolozsvári magyar sajtó helyszíneit mutatja be Szabó Zsolt. Fogoly utca - irodalmi sátor
12:00
Lászlóffy Csaba emlékezete könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
12:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
12:00
MesekuckóFogoly utca - gyereksarok
12:30
Vetélkedő Mátyás királyrólFogoly utca
13:15
Interaktív bohócműsorFogoly utca - színpad
14:00
1 perc és nyerszFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:00
MesefelolvasásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:30
Királyi Hangzó Csoda - közösségi meseolvasás MátyásrólFogoly utca - színpad
18:00
A nyelvtani közép. Szterczey Szabolccsal beszélget André FerencBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:30
Kovács Ákos: 50 Visszaszámlálás könyvbemutató Fogoly utca - színpad
19:00
Álljunk meg egy szóra! László Noémivel. Beszélgetőtárs: Karácsonyi ZsoltBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
20:00
Az E-MIL Méhes György-díjainak átadásaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

Kiadók

Ábel Kiadó
Adoremus Keresztény Könyvesbolt
Bagoly Köyvesbolt
Bookyard Könyvkiadó
Cerkabella Könyvkiadó
Duna Könyvklub
Erdélyi Múzeum Egyesület
Erdélyi Református Iratterjesztés
Garabontzia Kiadó
Gaudeamus Könyvesbolt
Hungalibri kft.
IDEA Könyvtér 
Kápolnási Könyvkereskedés
Koinónia Könyvkiadó
Kriterion Könyvkiadó
Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése
Művelődés
NMI Művelődési Intézet
Oxygame
Polis Kiadó
Szabó Albert Könyvkereskedés
Tinta Könyviadó

Támogató

Communitas Alapítvány
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt

Partnerek

Erdélyi Magyar Írók Ligája
Idea könyvtér – erdélyi magyar könyvek
Café Bulgakov
Életfa
Minerva
Kolozsvár Társaság

Médiapertnerek

Maszol – Új Magyar Szó online
Transindex – a napos oldal
Erdélyi Napló
Krónika – Erdélyből a világ
Campus
Paprika Rádió
Agnus Rádió
Kolozsvári Rádió
A Román Televízió magyar adása
Erdélyi Magyar Televízió
Főtér.ro
Szabadsag