Kiadók

Adoremus Keresztény Könyvesbolt

Cím: Kolozsvár, Főtér / Piata Unirii nr. 16. sz.

Telefon: 0729-150954

Villámposta: kolozsvar@ujember.ro

Honlap: www.adoremus.ro

Vezető/ Képviselő: Donogán Kinga

Társkiadók: Új Ember Kiadó, Szent István Kiadó, Bencés Kiadó, Parakletos Kiadó, Szent Gellért Kiadó: Az Adoremus Keresztény Könyvesboltban a vallásos jellegű kiadványok mellett megtalálhatóak a lélektani, történelmi, szépirodalmi és gyermekirodalmi könyvek is.

 

Art Impex – (Gaudeamus Könyvesbolt)

Cím: Székelyudvarhely, str. Orbán Balazs utca 59. sz.

Telefon/fax: 0264-439281

Villámposta: info@libriartis.ro

Honlap: www.libriartis.ro

Vezető: Weghofer Erna

Képviselő: Szilágyi Orsolya

 

Ábel Kiadó

Cím: 400304 Kolozsvár/ Cluj-Napoca, str. Eremia Grigorescu / Rákóczi út 35. sz.

Telefon/fax: 0264 420001

Villámposta: abelkiado@yahoo.com

Honlap: www.abelkiado.ro

Vezető: Szikszai Ildikó

Képviselő: Szikszai Ildikó

A kiadóról: Az egyik legnagyobb magyar tankönyvkiadó Romániában, elsősorban tankönyveket, egyetemi jegyzeteket, tanári kézikönyveket, munkáltató tankönyveket, munkafüzeteket és egyéb az oktatásban használatos segédkönyveket kínálunk a diákoknak, tanítóknak, tanároknak és a szülőknek is. Kínálatában megtalálhatók az óvodák iskola-előkészítő csoportjainak szóló készségfejlesztő füzetek, az általános iskola alsó és felső tagozatán, a középiskolákban tanulók tankönyvei, valamint jegyzetek az egyetemi hallgatók számára.

 

Bagoly Köyvesbolt

Cím: Kolozsvár, Str. 21 Decembrie / Kossuth Lajos u. 1 sz.

Telefon/fax: +40-264-594556, +40-264-459004

Villámposta: bagoly_vmzl@freemail.hu

Honlap: www.bagoly.ro

Vezető: Vassy Márta

Képviselő: Vassy Zoltán

Alapítási év: 2005

A boltról: Aki szeretne jó, érdekes könyvet vásárolni vagy ajándékozni, ha szeretne nosztalgiázni kedvenc énekeseivel, menjen a BAGOLY Könyvesboltba, ahol a magyar, a világ- és a gyermekirodalom gyöngyszemei közül válogathat.

 

Bookyard Könyvkiadó

Cím: 547530 Sângeorgiu de Mureș / Marosszentgyörgy,  str. Sudului 7.

Telefon/fax: 0365 430 976

Villámposta: bookyardoffice@gmail.com

Honlap: www.bookyard.ro

Vezető: Trombitás János

Képviselő: Trombitás János

 

Cégünk immár több mint 10 éve létezik. Könyvkereskedésként kezdtük, Magyarországról hoztuk és hozzuk a könyveket, bármilyen korosztálynak. Erdély legnagyobb magyar nyelvű könyv­le­ra­kata vagyunk és 6 saját üzletünk van (Kobak üzletlánc), Marosvásárhely, Szováta, Parajd, Székelyudvarhely, Brassó, illetve Gyergyószentmiklóson az Irka könyvesbolt. 2013-ban kiadók is lettünk, célunk rávezetni a gyerekeket az olvasásra. Többnyire helyi, kortárs írók műveit próbáljuk kiadni, felhívni olvasóink figyelmét helyi értékeinkre. Próbálunk odafigyelni a hiánycikkekre, az olvasók igényeire, éppen ezért van készülőben a magyar–román, 35000 szavas kéziszótárunk, melyet, remélhetőleg június folyamán sikerül megjelentetnünk… a magyar–román társalgási kézikönyv, fonetikus kiejtésekkel már megjelent! További, nemrég megjelent kiad­vá­nyaink: munkafüzetek óvodások és kisiskolások számára, mesegyűjtemények, ifjúsági kalandregények, kötelező házi olvasmányok, helyi történetek stb.

 

Csengőkert Könyvkiadó

Cím: 2143 Kistarcsa, Baross Gábor utca 2.

Telefon: +36 30 4050405

Villámposta: varfer@gmail.com

Vezető: Váradi Ferenc

Képviselő: Váradi Ferenc

Alapítási év: 2011

Kiadványaink: gyerekkönyvek, történelem, felnőtt irodalom

Az iskoláskor előtti gyermekeknek szól számtalan szórakoztatva nevelő-szókincsfejlesztő kiadványunk, életkorhoz, fejlettséghez, érdeklődési területekhez igazodva (babakönyvek puha szivacskönyvek, Mutasd és mondd! sorozatunk, keménytáblás lapozók, leporellók, mondókás-verses, mesés összeállítások).

A kreativitást és gondolkodást elősegítő játékos ismeretterjesztést célozzák meg különböző színes, képes, matricás foglalkoztatóink, melyeknek sora bővülőben van, tekintettel az óvodás kor alatt, lépésről-lépésre elsajátítandó tudásra és az iskolát előkészítő gyakorlatra.

Képes szótáraink, nyelvkönyveink, teszt- és társalgási zsebkönyveink segítséget nyújtanak az angol és német nyelvet tanulóknak.

Nagyobbaknak szólnak családbarát játékokat népszerűsítő kiadványaink, műveltségi tesztkönyveink, melyek a logikát, a kreatív gondolkodást kívánják megmozgatni és a lexikális tudást kiszélesíteni, elmélyíteni.

Nagyrészt a női közönségnek kínálunk gasztronómiai kiadványokat, szakácskönyveket és a könnyedebb kikapcsolódásra vágyóknak romantikus regényeket (Syndie Maison sorozat).

Közkedvelt hobbikertészeti kiadványaink, a mindennapok gyakorlatában kívánnak segítséget és jó ötleteket nyújtani (gyümölcs- és zöldségtermesztés, házi borászat, metszés, sziklakert, dísznövények, hasznos tippek kiskerttel rendelkezőknek, konyhai praktikák, háztartás…).

Egészségkönyveink a megelőzést szem előtt tartó, hagyományos és újfajta terápiákat, számos már kialakult betegséghez pedig áttekinthető és közérthető magyarázatokat, diétákat kínálnak, általában konkrét receptleírásokkal együtt. Itt szerepelnek napjaink népbetegségei is, a metabolikus zavaroktól a gerincproblémákig, valamint ezekhez ajánlott önmegsegítő gyakorlatokig (köztük a jóga, vízkúra).

Rejtő Jenő máig is népszerű regényeiből a legközkedveltebb 27 címet jelentettünk meg.

Olvasmányos történelmi könyveink egy-egy időszakot vagy történelmi személyiséget tesznek körülhatárolhatóbbá, érthetőbbé. Alsorozataink az ókori históriáktól a világháborúkig számtalan eseményt, haditettet, a magyar- és világtörténelem nagy eseményeit elevenítik fel, a történelmi személyiségek arcképcsarnoka pedig meglepő és izgalmas tényeket tár fel egy-egy fontos, híres vagy hírhedt személyiségről. Kiemelt szerzőnk Földi Pál és Nemere István.

 

Duna International

Cím: H−1106 Budapest, Keresztúri út 8/a

Telefon/fax: +36 1 2644555

Villámposta: titkarsag@dunakiado.hu

Honlap: www.dunakiado.hu

Vezető: Baráz Miklós

Alapítási év: 1992

A kiadóról: Kiadónk közel húszéves kiadói és könyvterjesztői tapasztalattal rendelkezik. Kiadónk elődje Magyarország első magánkiadója volt. A rendszerváltás után témaválasztásában igyekezett követni a társadalmi változásokat és igényeket, a piaci környezet és a versenyhelyzet alakulását, ennek megfelelően alakította kiadói programját.

 

Erdélyi Múzeum Egyesület

Cím: 400009 Kolozsvár, str. Napoca/Jókai u. 2-4

Telefon/fax: +40-264-595176

Villámposta: titkarsag@eme.ro

Honlap: www.eme.ro

Vezető: Sipos Gábor

Képviselő: Bíró Annamária

Alapítási év: 1859

 

Erdélyi Református Egyházkerület Sajtóközpontja

Cím: 400124 Kolozsvár, str. I. C. Bratianu/Király u. 51

Telefon/fax: +40-264-599 491

Villámposta: davidzoltan@mkmpress.ro

Honlap: www.mkmpress.ro  www.reformatus.ro

Vezető: Dávid Zoltán

Képviselő: Dávid Zoltán

Alapítási év: 1990

Az Erdélyi Református Egyházkerület Sajtóközpontja 1990-től újraalakult és a fő feladata az egyházkerület kiadványinak koordonálása. A sajtóközpont nyomdája a kiadványok szerkesztésé­től a kivitelezésig minden folyamatot elvégez.

 

Garabontzia Kiadó

Cím: Marosvásárhely/Târgu Mureş, Str. Măcinişului 2A

Telefon: 0756 513 968

Villámposta: laszlokonyvek@gmail.com

Honlap: https://www.facebook.com/garabontzia

Vezető: Kleindl László

Képviselő: Kleindl László

A kiadóról: Számos könyv kiadása mellett, az újonnan indult Garabontziás lap hathetente tár az olvasói elé részletes helytörténeti leírásokat szakavatott néprajzkutatók tollából. Ugyanakkor betekintést nyújt Erdélyben működő színi társulatok tevékenységéről. Marosvásárhelyi boltunkban (Forradalom u. 4. szám) változatos és folyamatosan megújuló kínálattal várjuk az olvasókat.

 

Hungalibri kft.

Cím: 530133 Csíkszereda,  str. Patinoarului 16, A/1

Telefon/fax: +40 266 371139

Villámposta: hungalibri@clicknet.ro

Vezető: Mare Florina

Képviselő: Mare Florina

Alapítási év: 1999

A kiadóról: Könyvkiadással és forgalmazással  foglalkozik, természetgyógyászat, történelem, sport, szórakoztató irodalom témájú könyveket jelentet meg.

 

IDEA Könyvtér – Kolozsvár

Cím: Kolozsvár, Tordai út 4 sz.

Telefon: +40747 11 22 64

Villámposta: kato.marika@ideakonyvter.ro

Honlap: www.ideakonyvter.ro

Vezető: Nagy Péter

Képviselő: Kató Mária

Alapítási év: 2014

A cég leírása: 2014. február 19-én nyitottuk meg az IDEA Könyvtér könyvesboltját a Sapientia EMTE kolozsvári, Tordai út 4. alatt található épületének előterében, ahol – akárcsak Mátyás utcai standunk esetében – kizárólag erdélyi könyvkiadók, civil szervezetek, társaságok, egyesületek, egyházak, egyetemi tanszékek, múzeumok, kulturális intézetek stb. kiadványait, kulturális, művészeti lapokat népszerűsítünk és árulunk. A kolozsvári áruház után nem sokkal, 2014. október 9-én megnyílt a budapesti üzlet is a Marczibányi Téri Művelődési Központ felajánlásának köszönhetően, Theil Ilka vezetésével, Tintakő-Idea Könyvtér néven.
A könyvesboltok mellett webáruházat (ideakonyvter.ro) is működtetünk.

Képviselt kiadók, egyesületek:  Amaryllis Társaság, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, ArtPrinter Kiadó. Bolyai Társaság – Egyetemi Könyvműhely, Corvin Kiadó, Donáth Alapítvány, Erdélyi Híradó Kiadó, Exit Kiadó, Filmtett Egyesület, Irodalmi Jelen Könyvek, Kallós Alapítvány, Kartonpack, Kriza János Néprajzi Társaság, Lector Kiadó, Művelődés folyóirat, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (ISPMN), Pro Philosophia Alapítvány, Quadro Galéria, Romániai Magyar Közgazdász Társaság, Scientia Kiadó, Sétatér Kulturális Egyesület, Székely Nemzeti Múzeum, Szent Mihály Plébánia, Téka Alapítvány, Unitárius Médiatanács, Zelegor Kiadó

 

Koinónia

Cím: 400344 Kolozsvár,  Str. Mărginaşă Nr. 42

Telefon/fax: +40 264  450 119

Villámposta: office@koinonia.ro

Honlap: www.koinonia.ro

Vezető: Zágoni Balázs

Képviselő: Lázár Angéla

Alapítási év: 1993

A kiadóról: A kiadót a kilencvenes évek elején alapította egy teológusokból, irodal­má­rokból és műszaki végzett­sé­gűek­ből álló csoport. A kiadót a Koinónia Multimédia nevű intézmény részeként képzelték el.1999-től 2009-ig a kiadónak Dr. Visky András író volt az igazgatója. 2009 szeptemberétől a vezetést Zágoni Balázs vette át. A kiadónak a teológiára, a református keresztény hagyományra, a kommunista diktatúrában szenvedők visszaemlékezéseire szorítkozó profilja az évek során kibővült. A Koinónia fontosnak tartja a kortárs szépirodalom és ezen belül a kisebbségben élő népek irodalmának a közvetítését, színháztudományi írások közzétételét, valamint a gyermekeknek szóló igényes kiadványok megjelentetését. Nem utolsó sorban pedig említést kell tennünk a Koinónia fordításirodalmáról. Romániai magyar kiadóként a más nyelvű, kultúrájú, hagyományú szerzők műveinek tolmácsolását is feladatának tekinti.

 

Kriterion Könyvkiadó

Cím: 400014  Kolozsvár, S. Micu/Rózsa u. 12/A

Telefon/fax: +40 264 597 450

Villámposta: kriterion@kriterion.ro

Honlap: www.kriterion.ro

Vezető: H. Szabó Gyula

Képviselő: Vincze József

Alapítási év: 1970

A kiadóról: Az 1969 decemberében életre hívott intézmény feladataként a Romániában élő nemzetiségek kultúrájának ápolását jelölte meg a kormány­rendelet. A kiadó az átszervezett Állami Irodalmi Könyvkiadó, valamint az Ifjúsági Könyvkiadó nemzetiségi szerkesztőségének jogutódjaként kezdte meg tevékenységét, de hamarosan messze túlnőtt elődein a kiváló vezetés, valamint a tapasztalt szakemberek közé fokozatosan beépült fiatal munkatársak közös erőfeszítéseinek eredményeképpen. Az 1999-ben magánosított kiadó fokozatosan elvesztette többnyelvű jellegét és  az utóbbi években szinte kizárólag magyar nyelvű könyveket publikál.

 

Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése

Cím: 1138 Budapest, Viza u. 9−11 sz. Telefon/fax +36-30-2827060

Villámposta: nanasi.yvette@mgyke.hu

Honlap: www.mgyke.hu

Vezető: Nánási Yvette

Képviselő: Tóth Attila

Alapítási év: 2008

A kiadóról: Hét elkötelezett kiadó közreműködésével – General Press, Holnap, Kráter, Naphegy, Pagony, Press­kontakt, Vivandra – 2008 októberében jött létre az Egyesülése. Célja a nívós, minőségi gyer­mekkönyvek, az örök értékeket, kultúrát közvetítő gyermekirodalmi művek felkarolása, kortárs és egykoron maradandót alkotó magyar és külföldi szerzőktől egyaránt, hogy a felnövekvő nemzedék kezébe olyan kiadványok kerülhessenek, melyek szépirodalmi élményekkel, szó­inccsel gazdagítják gyermekeinket, s mindeközben szórakoztatnak, az igényes illusztrációk pedig további fantáziálásra invitálják őket.Ezen az alapelven túl az Egyesülés tevékenysége a következő pilléreken nyugszik: a könyvkiadás szereplői­nek, a könyvszakma egyéb területein tevékenykedő szakemberek – könyv­tárosok, kereskedők – és a pedagógusok együttműködésének el­mélyítése, valamint szoros, élő kapcsolat kialakítása a vásárlókkal, gyerekekkel és szülőkkel egyaránt. 2010 márciusában a Cerkabella, a Ceruza és a Csimota Kiadó csat­la­kozásával tovább bővült tagjaink száma, július 1. óta pedig tagunk az Aula.info, a Koinónia és a Scolar Kiadó is.

 

Mentor Kiadó

Cím: 540493  Marosvásárhely, str. Moldovei, nr. 4a / 5

Telefon/fax: +40 265 258 001

Villámposta: office@mentorkiado.ro

Honlap: www.mentorkiado.ro

Vezető: Káli Király István

Alapítási év: 1992

A kiadóról: 1993-ban indult, azóta kiadványainak száma évről-évre gyarapodott, mára megközelíti a 850-et, azok minősége állandóan javult. A kiadó elsődleges célja az, hogy teret adjon a kortárs magyar, ezen belül elsősorban az erdélyi irodalomnak, köztük az értékes tényirodalomnak is. Ezek mellett fontos kiadványai közé tartoznak a gyermekeknek szánt könyvek, az európai kisebbségi irodalomnak magyar fordításban megjelent kötetei, az Erdély Emlékezete történelmi sorozat, az erdélyi tájegységek néprajzával foglalkozó sorozat, a Wass Albert életmű-sorozat, a Mentor Művészeti Monográfiák, Jánosházy György Shakespeare fordításai.

 

Mozaik Kiadó

Cím: 6723 Szeged, Debreceni u. 3/B,

Telefon: +36 62 470 101, Fax: +36 62 554 666

Villámposta: armin@mozaik.info.hu

Honlap: mozaik.info.hu

Vezető: Török Zoltán

Képviselő: Szalontai Ármin +36 30 663 9600

A kiadóról: A magyarság legnagyobb tankönyvkiadója 20 éve közel ezerféle tankönyvet, tan­esz­közt és iskolai nyomtatványt kínál a pedagógusok színvonalas oktató-nevelő munkájához, valamint az általános és középiskolás korosztály otthoni felkészüléséhez. Óvodai fejlesztő kiadványaink pedig a legkisebbeknek szólnak.

Kiadónk a papíralapú könyvek készítése mellett élen jár a digitális taneszközök fejlesztésében is. Az interaktív táblára fejlesztett eszközökön kívül a diákok számára az interneten elérhető tan­könyvek, az interaktív térképek és a digitális fóliák nem csak megkönnyítik a munkát, de izgalmasabbá, színesebbé teszik a tanulást és a tanítást egyaránt.

 

Művelődés

Cím: Kolozsvár, P-ta Unirii 11/7

Telefon/fax: 0264-591267

Villámposta: muvelodes@internet.ro

Honlap: www.muvelodes.ro

Vezető: Szabó Zsolt

A kiadóról: A Művelődés Kiadó 1998 óta évente 5-10 kötettel – a 13 év alatt összesen 91 könyvvel –, főleg Kolozsvár és Erdély helytörténetét, művelődéstörténetét feltáró és bemutató kiadványokkal gazdagítja a magyar könyv­kultúrát, ugyanakkor a képzőművészet és a vers iránt érdeklődőknek is szolgál csemegével. A kutató­műhelynek is beillő kiadói munka sorra tárja fel Herepei János, Debreczeni László, Kós Károly, Benedek Elek, Veress Ferenc, Makoldy József, Balaskó Nándor és mások hagyatékát, ritkaságszámba menő adalékokkal egészítve ezáltal az olvasóban formálódó Erdély-képet.

 

Polis Kiadó

Cím: 400009  Kolozsvár, Napoca/Jókai u. 2, II. em., 27

Telefon/fax: +40 264 596 988

Villámposta: office@poliskiado.ro

Honlap: www.poliskiado.ro

Vezető: Dávid Gyula

Képviselő: Kozma Csaba

Alapítási év: 1992

A kiadóról: Működésének immár több, mint 18 éve alatt 228 kiadványt jelentetett meg, túnyomó részt önállóan, de olykor hazai illetve magyarországi kiadókkal.  A kiadó vezetője, kiadványai nagyobb részének szerkesztője kezdettől fogva Dávid Gyula.A középiskolai magyar irodalomtanítás igényeit szem előtt tartva 1995-ben elindítottuk a Remekírók Diák­könyvtára sorozatot. Újabb sorozataink: az irodalomtörténeti kismonográfiákat felölelő Kettős Tükörben, a klasszikus polgár államelmélet alapműveit közvetítő Politeia és a színész-életinterjúkat tartalmazó, képekkel gazdagon szerkesztett Prospero Köny­vei. (Ez utóbbit 2008 óta, vál­tozott profillal, a Korunk-Komp-Press Kiadó jelenteti meg.) Meghatározó a kiadó munkásságában a tartalom és a grafikai-nyomdai kivitel igényessége. Könyvei grafikai arcélének egysége és művészi színvonala a kiadó grafikus-könyvtervezőjének, Unipan Helgának köszönhető.

 

Stúdium Könyvkiadó

Cím: 400436 Kolozsvár / Cluj-Napoca, str. Alexandru Vaida Voievod u. 59 sz.

Telefon/fax: +40 264 431969

Villámposta: office@studiumkiado.ro, edith.zoltan@yahoo.com

Honlap: www.studiumkiado.ro

Vezető: Tőkés Erika Magdolna

Képviselő: Zoltán Edit

Alapítási év: 1991

A kiadóról: 1991 októberében alakult azzal a szándékkal, hogy a teljes sajtószabadságot kihasználva hozzájárulhasson az ifjú nemzedékek igaz és hasznos tudással való felruházásához, az összmagyar és az erdélyi magyar szellemi és kulturális örökség megőrzéséhez és terjesztéséhez, a tudományos élet eredményeinek a közzétételéhez. Igyekszik mindazt közreadni, ami elsősorban a kisebbségi körülmények közötti megmaradást és gyarapodást szolgálja.

 

Szabó Albert Könyvkereskedés

Cím: Sepsiszentgyörgy

Telefon: 0721 107-179

Villámposta: berci.szabo@gmail.com

Vezető: Szabó Albert

Képviselő: Szabó Albert

A cégről: Sepsiszentgyörgy legjelentősebb magyar nyelvű antikvár boltja. Folya­ma­to­san megújuló kínálattal várja az érdeklődöket, előrhető árakon állunk a vásárlóink ren­del­­kezésére.

 

Tinta Könyviadó

Cím: 1116 Budapest, Kondorosi út 17

Telefon: +36 1 371-05-01, fax: +36 1 371-05-02

Villámposta: info@tintakiado.hu

Honlap: www.tintakiado.hu

Vezető: Kiss Gábor

Képviselő: Kiss Gyula

Alapítási év: 1992

A kiadóról: A Tinta Könyvkiadó magyar tulajdonú nyelvészeti szakkönyv- és szótárkiadó, piacvezető a magyar egynyelvű szótárkiadás és a hazai nyelvészeti szakkönyvkiadás területén. Jelenleg 183 kiadványa van. Évente 20-25 könyvet jelentet meg.

 

Verbum Keresztény Kulturális Egyesület

Cím: Kolozsvár/ Cluj-Napoca,  str. Albert Einstein utca 2. szám

Telefon: 0264-596.478, 0747-891.9632

Villámposta: verbum@katolikhos.ro

Honlap: www.katolikhos.ro

Vezető: Szőcs Csaba

Képviselő: Szőcs Csaba

A kiadóról A Verbum Keresztény Kulturális Egyesület római katolikus egyházi kiadóként működik Kolozsváron közel tíz éve. Tevékenységét az egyházi sajtóban fejti ki rendszeresen, kiadja a Vasárnap c. hetilapot és a Keresztény Szó c. kulturális havilapot. Könyvkiadással is foglalkozik, elsősorban erdélyi egyházi szerzők munkáit jelenteti meg.