Program

MÁJUS 11. – CSÜTÖRTÖK

16:00 Ünnepélyes megnyitó

Helyszín: színpad – Fogoly utca

16:00 Életfa Családsegítő Egyesület gyerekprogramja 

Helyszín: Fogoly utca

16:00 Könyvvásár 

Helyszín: Fogoly utca

17:00 A Kolozsvári Magyar Gyermekkórus előadása

Helyszín: Fogoly utca

A Magyar Operához tartozó Kolozsvári Magyar Gyermekkórus fellépése Kovács Dalma karnagy irányítása alatt. A 90 gyermeket számláló kórus a magyar és nemzetközi gyermekkórus-irodalom legszebbjeiből nyújt hangulatos ízelítőt.

17:00 Kolozsvári Papp László emlékezete c. kötet bemutatója

Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

17:30 Molnár Krisztina: A víz ösvénye 

Helyszín: színpad – Fogoly utca

Molnár Krisztina Rita, költő, író, műfordító, aki nem gondolja, hogy ez erény, inkább állapot. Kamaszkora óta folyamatosan publikál, 7 önálló kötete jelent meg. A 7. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten egyaránt megszólítja a felnőtteket és gyerekeket, két előadást tartva az említett közönségnek.

19:00 Kassák 130

Előadja: André Ferenc és Horváth Benji

Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

Művészeink transzutazásra hívják a nézőt, melynek során Kassák Lajos műveiből készült verses-zenés összeállítás szem- és fültanúi lehetnek.

20:00 Így szerettek ők… Kosztolányi Dezső szerelmei

Helyszín: színpad – Fogoly utca

Az egyfelvonásos színházi előadás a költő, író életének ismeretlenebb verseit tárja a nagyközönség elé, bemutatva Kosztolányi harcát a rákkal szemben és szerelmi gyötrődését egy férjes asszony után.

Kosztolányi Dezső szerepében Gyabronka József, Jászai Mari-díjas magyar színművész, Radákovich Máriát Borbély Alexandra, Harmos Ilonát Kiss Mária alakítja.

21:00 Marosán Csaba színművész előadóestje Arany János műveiből

Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

Hogy mindenki ismeri Arany János nevét, az nem kérdés, valószínűleg egy-két címet is fel tudnának sorolni: Toldi, Ágnes asszony és A walesi bárdok, Válasz Petőfinek…
De az például kinek jutna eszébe, hogy készített „visszafordított” átiratot egy gyengének ítélt német fordításból az Ágnes asszonyhoz? Hogy Petőfihez nem csak olyan fennkölt verset írt, mint a Válasz…? Hogy írt paródiát a Szózat szövegéből a kiegyezés utáni „magyarkodókat” kifigurázandó? Vagy akár az, hogy mennyi mindent adott egy „bemagolandó” szövegen kívül (foci)kultúránknak A walesi bárdok?

Marosán Csaba Arany János születésének 200. évfordulójára készített műsora úgy vezet végig Arany életútján, hogy egy eddig ismeretlenebb, derűsebb, humorosabb arcát villantja fel a költőnek, kiegészítve ezzel az iskolai Arany-képet.
Mert ez is Arany!

 

 

MÁJUS 12. – PÉNTEK

10:00 Könyvvásár

Helyszín: Fogoly utca

11:00 Életfa Családsegítő Egyesület gyerekprogramja 

Helyszín: Fogoly utca

11:00 Várostörténeti séta Gaal Györggyel

Helyszín: indulás a színpadtól – Fogoly utca

11:00 Kassai program

Helyszín: Minerva Ház, pincegaléria

12:00 Molnár Krisztina: Kréta-rajz 

Helyszín: színpad – Fogoly utca

Interaktív előadás általános iskolásoknak.

12:00 A Minerva legújabb könyvei

Bemutatja: Tibori Szabó Zoltán

Helyszín: Minerva Ház – Cs. Gyimesi Éva terem

13:00 Varga Gábor kötetének bemutatója. Szűcs László bemutatja a Várad folyóiratot.

Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

15:00 Szász Hargita: Háromszázhatvanöt könyvbemutató

Beszélgetőtárs: Visky Anna

Helyszín: színpad – Fogoly utca

Fordulatos, izgalmas olvasmány, modern, rohanó világunk tükre: az élet elképzelhetetlen számítógép és okostelefon nélkül, az események szédületes gyorsasággal követik egymást, a szépség hatalom. A főszereplő ifjú hölgynek mindene megvan, amikor elkezdődik a bonyodalom. alátámasztva azt a nyugtalanító tényt, hogy az életben bármi megtörténhet.

A történet hangulata, a remek karakterábrázolás és az írói stílus mellett a könyv legnagyobb erőssége a lebilincselő cselekményszővés. Szinte lélegzetvisszafojtva olvassuk ezt az eseménydús Háromszázhatvanöt napot. (Dénes Ildikó, irodalomkritikus)

15:00 Konferencia Áprily Lajosról 

Helyszín: Minerva Ház – Cs. Gyimesi Éva terem

16:00 Ugron Zsolna – Várkonyi Gábor: A Báthoryak titkai – fikció és valóság

Helyszín: színpad – Fogoly utca

Ki gyilkoltatta meg Erdély utolsó Báthory fejedelmét? Legenda, vagy valóság a Báthoryak átka? Mit szimbolizál a farkába harapó sárkány a család címerében? Valóban kegyetlen bestia volt-e Báthory Erzsébet? Melyik Báthory volt a legnagyobb? Melyik a legelvetemültebb?

Ugron Zsolna és Várkonyi Gábor a magyar történelem egyik legrejtélyesebb dinasztiájának titkairól beszélget. Kiderül, volt-e vérfertőző szerelem Báthory Gábor és húga között, volt-e köztük méregkeverő, miért akart minden Báthory lengyel király lenni.
Az író és a történész a magyar történelem legnagyobb fenegyerekei, a magyar Borgiák nyomába erednek. Történelmi nyomozójáték, kora-újkori “rock and roll”, dívák, szentek, intrikák – ezúttal Báthory Anna menyegzőjének helyszínén, Kolozsváron.

17:30 Közönségtalálkozó Térey János költővel

Beszélgetőtárs: Prieger Zsolt

Helyszín: színpad – Fogoly utca

Az Ünnepi Könyvhét keretein belül az egyik legmeghatározóbb, számos díjjal kitüntetett magyarországi szépirodalmi alkotóval, Térey János költővel Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője, producer, újságíró – aki nem mellesleg civilben évekig volt irodalomtanár is – beszélget Térey költészetéről, legutóbbi könyveiről, összegyűjtött verseiről. A költő megismertet legfrissebb, Őszi hadjárat című válogatott és új verseket tartalmazó kötetével is.

20:00 Anima Sound System: Irodalmi DJ-zés

Helyszín: színpad– Fogoly utca

“Irodalmi dj-zés” Prieger Zsolt és Bajtek Erika előadásában. A művészek magyar és világirodalmi verseket mixelnek össze Ezra Poundtól Babits Mihályig, amelyben Latinovits Zoltán és Básti Lajos előadása egyesül a modern elektronikával, Rilke Elégiái, Ady szenvedélyes gondolatai, Pilinszky és József Attila sorai kúsznak rá a popkultúra kísérleti szegmenseire. Elmélyülős lesz inkább, mintsem extázis, de azért egészen biztosan néha-néha táncolni is lehet a zenés vershallgatásra.

 

MÁJUS 13. – SZOMBAT

10:00 Könyvvásár

Helyszín:  Fogoly utca

11:00 Életfa Családsegítő Egyesület gyerekprogramja 

Helyszín:  Fogoly utca

11:00 Várostörténeti séta Asztalos Lajossal

Helyszín: indulás a színpadtól – Fogoly utca

12:00 Ha én lennék Mátyás király – a Puck Bábszínház előadása

Helyszín: színpad – Fogoly utca

Az Igazságos Mátyás királyról halála után számos mese kapott szárnyra. Kimagasló személyiségét, karizmatikus vezetői tehetségét hatalmas országának népei mind emlékezetükbe vésték. Ez az előadás négy mesét olvaszt össze: egy nap leforgása alatt látjuk-halljuk Szabács várának ostromát, Tibrilitől – Mátyás udvari bolondjától – megtudjuk, mi van legtöbb a világon, megismerkedhetünk a Huszárral, aki szerelemre szomjazik, és végül, a gyerekek segítségével elbánunk a kegyetlen kolozsvári Bíróval is.

14:00 Certamen IV. Előadások a Magyar Tudomány Napján az Erdélyi Múzeum-Egyesület I. Szakosztályában c. kötet bemutatója

A szerzők jelenlétében a kötetet bemutatja a három szerkesztő: Egyed Emese, Gálfi Emőke és Weisz Attila

Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

15:00 Műfordítói kollokvium

Résztvevők: Goron Sándor, Vallasek Júlia, Király Lászó, Karácsonyi Zsolt, Zágoni Balázs

Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

16:00 Lupescu Kata: Kalózlány

Helyszín: színpad – Fogoly utca

Lupescu Kata Kalózlánya a szó nemes értelmében vett ifjúsági kalandregény. Az olyan világsikerek után, mint a Harry Potter, az Alkonyat vagy Az éhezők viadala, amelyek minden korosztály körében népszerűek lettek, az ifjúsági szerzők szakítottak a korábbi kissé leereszkedő, pedagógiai célzatú, sablonos történetekkel, és műveik egyre inkább elkezdtek hasonlítani a felnőtt könyvekre.
Lupescu Kata könyve is a serdülő olvasóréteget célozza meg, a történet pedig a felnőtté válásról szól. Ha viccesre fordítjuk a szót: épp olyan, mint egy felnőtt regény, csak az unalmas részek nélkül. (Gáll Attila, a könyv szerkesztője)

17:00 Bányai Éva: Fordulat-próza. Átmenetnarratívák a kortárs magyar irodalomban c. kötetének bemutatója

Beszélgetőtárs: Biró Annamária

Helyszín: Bulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

18:00 Gerlóczy Márton: Elvonókúra

Beszélgetőtárs: Katona Zoltán

Helyszín: színpad – Fogoly utca

Gerlóczy Márton 1981-ben született Budapesten, azóta is ott él, jelenleg újságíróként és publicistaként dolgozva. 2003-ban jelent meg kultuszkönyvvé vált első regénye, az Igazolt hiányzás, azóta rendszeresen publikálja nagy kritikai visszhangot kiváltó műveit, és az ő nevéhez fűződik az első magyar plágiumregény is (Rabigában 2.).

19:30 NEST – Experijam

Helyszín: színpad – Fogoly utca

 

MÁJUS 14. – VASÁRNAP

10:00 Könyvvásár

Helyszín: Fogoly utca

11: 00 Életfa Családsegítő Egyesület gyerekprogramja 

Helyszín: Fogoly utca

11:00 Irodalmi séta Szabó Zsolttal 

Helyszín: indulás a színpadtól – Fogoly utca

12: 00 Fütyülünk a világra – Bertóti Johanna gyermekelőadása

Helyszín: Fogoly utca

Interaktív, játékos gyerekkoncert kisiskolásoknak, amelyben a nézők Johanna zenésztársaivá válnak. A hangsúly a játékos találkozáson, a felszabadult éneklésen, a képzelet szabad szárnyalásán van. Az évszakok mentén haladó műsort képzeletbeli és valós állatfajok népesítik be.

14:00 NEST – Licis Slam Bajnokság

Helyszín: színpad – Fogoly utca

17:00 Hangzó Csoda – közösségi versmondás 

Helyszín: Fogoly utca