Kiadók

Adoremus Keresztény Könyvesbolt

Cím: Kolozsvár, Főtér / Piata Unirii nr. 16. sz.

Telefon: 0729-150954

Villámposta: adoremus@ujember.ro

Honlap: www.adoremus.ro

Vezető/ Képviselő: Donogán Kinga

Társkiadók: Új Ember Kiadó, Szent István Kiadó, Bencés Kiadó, Parakletos Kiadó, Szent Gellért Kiadó: Az Adoremus Keresztény Könyvesboltban a vallásos jellegű kiadványok mellett megtalálhatóak a lélektani, történelmi, szépirodalmi és gyermekirodalmi könyvek is.

Ábel Kiadó

Cím: 400304 Kolozsvár/ Cluj-Napoca, str. Eremia Grigorescu / Rákóczi út 35. sz.

Telefon/fax: 0264 420001

Villámposta: abelkiado@yahoo.com

Honlap: www.abelkiado.ro

Vezető/ Képviselő: Szikszai Ildikó

A kiadóról: Az egyik legnagyobb magyar tankönyvkiadó Romániában, elsősorban tankönyveket, egyetemi jegyzeteket, tanári kézikönyveket, munkáltató tankönyveket, munkafüzeteket és egyéb az oktatásban használatos segédkönyveket kínálunk a diákoknak, tanítóknak, tanároknak és a szülőknek is. Kínálatában megtalálhatók az óvodák iskola-előkészítő csoportjainak szóló készségfejlesztő füzetek, az általános iskola alsó és felső tagozatán, a középiskolákban tanulók tankönyvei, valamint jegyzetek az egyetemi hallgatók számára.

Bagoly Köyvesbolt

Cím: Kolozsvár, Str. 21 Decembrie / Kossuth Lajos u. 1 sz.

Telefon/fax: +40-264-594556, +40-264-459004

Villámposta: bagoly_vmzl@freemail.hu

Honlap: www.bagoly.ro

Vezető: Vassy Márta

Képviselő: Vassy Zoltán

A boltról: Aki szeretne jó, érdekes könyvet vásárolni vagy ajándékozni, ha szeretne nosztalgiázni kedvenc énekeseivel, menjen a BAGOLY Könyvesboltba, ahol a magyar, a világ- és a gyermekirodalom gyöngyszemei közül válogathat.

Bookyard Könyvkiadó

Cím: 547530 Sângeorgiu de Mureș / Marosszentgyörgy,  str. Sudului 7.

Telefon/fax: 0365 430 976

Villámposta: ttk.book@gmail.com

Honlap: www.bookyard.ro

Vezető/ Képviselő: Trombitás János

Cégünk immár több mint 10 éve létezik. Könyvkereskedésként kezdtük, Magyarországról hoztuk és hozzuk a könyveket, bármilyen korosztálynak. Erdély legnagyobb magyar nyelvű könyv­le­ra­kata vagyunk és 6 saját üzletünk van (Kobak üzletlánc), Marosvásárhely, Szováta, Parajd, Székelyudvarhely, Brassó, illetve Gyergyószentmiklóson az Irka könyvesbolt. 2013-ban kiadók is lettünk, célunk rávezetni a gyerekeket az olvasásra. Többnyire helyi, kortárs írók műveit próbáljuk kiadni, felhívni olvasóink figyelmét helyi értékeinkre. Próbálunk odafigyelni a hiánycikkekre, az olvasók igényeire, éppen ezért van készülőben a magyar–román, 35000 szavas kéziszótárunk, melyet, remélhetőleg június folyamán sikerül megjelentetnünk… a magyar–román társalgási kézikönyv, fonetikus kiejtésekkel már megjelent! További, nemrég megjelent kiad­vá­nyaink: munkafüzetek óvodások és kisiskolások számára, mesegyűjtemények, ifjúsági kalandregények, kötelező házi olvasmányok, helyi történetek stb.

Cerkabella Könyvkiadó

Cím: 2000 Szentendre Arany János u. 1.

Villámposta: laszlo.moravcsik@cerkabella.hu

Honlap: www.cerkabella.hu

Képviselő: Moravcsik László

Csengőkert Könyvkiadó

Cím: 2143 Kistarcsa, Baross Gábor utca 2.

Telefon: +36 30 4050405

Villámposta: varfer@gmail.com

Vezető/ Képviselő: Váradi Ferenc

Kiadványaink: gyerekkönyvek, történelem, felnőtt irodalom

Az iskoláskor előtti gyermekeknek szól számtalan szórakoztatva nevelő-szókincsfejlesztő kiadványunk, életkorhoz, fejlettséghez, érdeklődési területekhez igazodva (babakönyvek puha szivacskönyvek, Mutasd és mondd! sorozatunk, keménytáblás lapozók, leporellók, mondókás-verses, mesés összeállítások).

A kreativitást és gondolkodást elősegítő játékos ismeretterjesztést célozzák meg különböző színes, képes, matricás foglalkoztatóink, melyeknek sora bővülőben van, tekintettel az óvodás kor alatt, lépésről-lépésre elsajátítandó tudásra és az iskolát előkészítő gyakorlatra.

Képes szótáraink, nyelvkönyveink, teszt- és társalgási zsebkönyveink segítséget nyújtanak az angol és német nyelvet tanulóknak.

Nagyobbaknak szólnak családbarát játékokat népszerűsítő kiadványaink, műveltségi tesztkönyveink, melyek a logikát, a kreatív gondolkodást kívánják megmozgatni és a lexikális tudást kiszélesíteni, elmélyíteni.

Nagyrészt a női közönségnek kínálunk gasztronómiai kiadványokat, szakácskönyveket és a könnyedebb kikapcsolódásra vágyóknak romantikus regényeket (Syndie Maison sorozat).

Közkedvelt hobbikertészeti kiadványaink, a mindennapok gyakorlatában kívánnak segítséget és jó ötleteket nyújtani (gyümölcs- és zöldségtermesztés, házi borászat, metszés, sziklakert, dísznövények, hasznos tippek kiskerttel rendelkezőknek, konyhai praktikák, háztartás…).

Egészségkönyveink a megelőzést szem előtt tartó, hagyományos és újfajta terápiákat, számos már kialakult betegséghez pedig áttekinthető és közérthető magyarázatokat, diétákat kínálnak, általában konkrét receptleírásokkal együtt. Itt szerepelnek napjaink népbetegségei is, a metabolikus zavaroktól a gerincproblémákig, valamint ezekhez ajánlott önmegsegítő gyakorlatokig (köztük a jóga, vízkúra).

Rejtő Jenő máig is népszerű regényeiből a legközkedveltebb 27 címet jelentettünk meg.

Olvasmányos történelmi könyveink egy-egy időszakot vagy történelmi személyiséget tesznek körülhatárolhatóbbá, érthetőbbé. Alsorozataink az ókori históriáktól a világháborúkig számtalan eseményt, haditettet, a magyar- és világtörténelem nagy eseményeit elevenítik fel, a történelmi személyiségek arcképcsarnoka pedig meglepő és izgalmas tényeket tár fel egy-egy fontos, híres vagy hírhedt személyiségről. Kiemelt szerzőnk Földi Pál és Nemere István.

Erdélyi Múzeum Egyesület

Cím: 400009 Kolozsvár, str. Napoca/Jókai u. 2-4

Telefon/fax: +40-264-595176

Villámposta: titkarsag@eme.ro

Honlap: www.eme.ro

Vezető: Sipos Gábor

Képviselő: Bíró Annamária

Erdélyi Református Iratterjesztés

Cím: 400124 Kolozsvár, str. I. C. Bratianu/Király u. 51

Telefon/fax: +40-264-599 491

Villámposta: iratterjesztes@reformatus.ro

Honlap:   www.reformatus.ro

Képviselő: Veres Miklós

Az Erdélyi Református Egyházkerület Sajtóközpontja 1990-től újraalakult és a fő feladata az egyházkerület kiadványinak koordonálása. A sajtóközpont nyomdája a kiadványok szerkesztésé­től a kivitelezésig minden folyamatot elvégez.

Garabontzia Kiadó

Cím: Marosvásárhely/Târgu Mureş, Măcinişului 2A

Telefon: 0756 513 968

Villámposta: laszlokonyvek@gmail.com

Honlap: https://www.facebook.com/garabontzia

Vezető/ Képviselő: Kleindl László

A kiadóról: Számos könyv kiadása mellett, az újonnan indult Garabontziás lap hathetente tár az olvasói elé részletes helytörténeti leírásokat szakavatott néprajzkutatók tollából. Ugyanakkor betekintést nyújt Erdélyben működő színi társulatok tevékenységéről. Marosvásárhelyi boltunkban (Forradalom u. 4. szám) változatos és folyamatosan megújuló kínálattal várjuk az olvasókat.

Gaudeamus Könyvesbolt

Cím: 400093 Kolozsvár,  Iuliu Maniu 3.

Telefon/fax: +40 264 439281

Villámposta: info@libriartis.ro

Képviselő: Weghofer Erna

Hungalibri kft.

Cím: 530133 Csíkszereda,   Patinoarului 16, A/1

Telefon/fax: +40 266 371139

Villámposta: hungalibri@gmail.com

Vezető/ Képviselő: Mare Florina

A kiadóról: Könyvkiadással és forgalmazással  foglalkozik, természetgyógyászat, történelem, sport, szórakoztató irodalom témájú könyveket jelentet meg.

IDEA Könyvtér 

Cím: Kolozsvár, Tordai út 4 sz.

Telefon: +40747 11 22 64

Villámposta: peter@idea.ro

Honlap: www.ideakonyvter.ro

Vezető/ Képviselő: Nagy Péter

A cég leírása: 2014. február 19-én nyitottuk meg az IDEA Könyvtér könyvesboltját a Sapientia EMTE kolozsvári, Tordai út 4. alatt található épületének előterében, ahol – akárcsak Mátyás utcai standunk esetében – kizárólag erdélyi könyvkiadók, civil szervezetek, társaságok, egyesületek, egyházak, egyetemi tanszékek, múzeumok, kulturális intézetek stb. kiadványait, kulturális, művészeti lapokat népszerűsítünk és árulunk. A kolozsvári áruház után nem sokkal, 2014. október 9-én megnyílt a budapesti üzlet is a Marczibányi Téri Művelődési Központ felajánlásának köszönhetően, Theil Ilka vezetésével, Tintakő-Idea Könyvtér néven.
A könyvesboltok mellett webáruházat (ideakonyvter.ro) is működtetünk.

Képviselt kiadók, egyesületek:  Amaryllis Társaság, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, ArtPrinter Kiadó. Bolyai Társaság – Egyetemi Könyvműhely, Corvin Kiadó, Donáth Alapítvány, Erdélyi Híradó Kiadó, Exit Kiadó, Filmtett Egyesület, Irodalmi Jelen Könyvek, Kallós Alapítvány, Kartonpack, Kriza János Néprajzi Társaság, Lector Kiadó, Művelődés folyóirat, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (ISPMN), Pro Philosophia Alapítvány, Quadro Galéria, Romániai Magyar Közgazdász Társaság, Scientia Kiadó, Sétatér Kulturális Egyesület, Székely Nemzeti Múzeum, Szent Mihály Plébánia, Téka Alapítvány, Unitárius Médiatanács, Zelegor Kiadó

Koinónia Könyvkiadó

Cím: 400344 Kolozsvár, Mărginaşă  42.

Telefon/fax: +40 264  450 119

Villámposta: office@koinonia.ro

Honlap: www.koinonia.ro

Vezető: Zágoni Balázs

Képviselő: Lázár Angéla

A kiadóról: A kiadót a kilencvenes évek elején alapította egy teológusokból, irodal­má­rokból és műszaki végzett­sé­gűek­ből álló csoport. A kiadót a Koinónia Multimédia nevű intézmény részeként képzelték el.1999-től 2009-ig a kiadónak Dr. Visky András író volt az igazgatója. 2009 szeptemberétől a vezetést Zágoni Balázs vette át. A kiadónak a teológiára, a református keresztény hagyományra, a kommunista diktatúrában szenvedők visszaemlékezéseire szorítkozó profilja az évek során kibővült. A Koinónia fontosnak tartja a kortárs szépirodalom és ezen belül a kisebbségben élő népek irodalmának a közvetítését, színháztudományi írások közzétételét, valamint a gyermekeknek szóló igényes kiadványok megjelentetését. Nem utolsó sorban pedig említést kell tennünk a Koinónia fordításirodalmáról. Romániai magyar kiadóként a más nyelvű, kultúrájú, hagyományú szerzők műveinek tolmácsolását is feladatának tekinti.

Kriterion Könyvkiadó

Cím: 400014  Kolozsvár, S. Micu/Rózsa u. 12/A

Telefon/fax: +40 264 597 450

Villámposta: kriterion@kriterion.ro

Honlap: www.kriterion.ro

Vezető: H. Szabó Gyula

Képviselő: Vincze József

A kiadóról: Az 1969 decemberében életre hívott intézmény feladataként a Romániában élő nemzetiségek kultúrájának ápolását jelölte meg a kormány­rendelet. A kiadó az átszervezett Állami Irodalmi Könyvkiadó, valamint az Ifjúsági Könyvkiadó nemzetiségi szerkesztőségének jogutódjaként kezdte meg tevékenységét, de hamarosan messze túlnőtt elődein a kiváló vezetés, valamint a tapasztalt szakemberek közé fokozatosan beépült fiatal munkatársak közös erőfeszítéseinek eredményeképpen. Az 1999-ben magánosított kiadó fokozatosan elvesztette többnyelvű jellegét és  az utóbbi években szinte kizárólag magyar nyelvű könyveket publikál.

Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése

Cím: 1138 Budapest, Viza utca 9-11.

Honlap: www.mgyke.hu

Képviselő: Visky Júlia

Mentor Kiadó

Cím: 540493  Marosvásárhely,  Moldovei 4A / 5

Telefon/fax: +40 265 258 001

Villámposta: office@mentorkiado.ro

Honlap: www.mentorkiado.ro

Vezető: Káli Király István

A kiadóról: 1993-ban indult, azóta kiadványainak száma évről-évre gyarapodott, mára megközelíti a 850-et, azok minősége állandóan javult. A kiadó elsődleges célja az, hogy teret adjon a kortárs magyar, ezen belül elsősorban az erdélyi irodalomnak, köztük az értékes tényirodalomnak is. Ezek mellett fontos kiadványai közé tartoznak a gyermekeknek szánt könyvek, az európai kisebbségi irodalomnak magyar fordításban megjelent kötetei, az Erdély Emlékezete történelmi sorozat, az erdélyi tájegységek néprajzával foglalkozó sorozat, a Wass Albert életmű-sorozat, a Mentor Művészeti Monográfiák, Jánosházy György Shakespeare fordításai.

Művelődés

Cím: Kolozsvár, P-ta Unirii 11/7

Telefon/fax: 0264-591267

Villámposta: muvelodes@internet.ro

Honlap: www.muvelodes.ro

Vezető: Szabó Zsolt

A kiadóról: A Művelődés Kiadó 1998 óta évente 5-10 kötettel – a 13 év alatt összesen 91 könyvvel –, főleg Kolozsvár és Erdély helytörténetét, művelődéstörténetét feltáró és bemutató kiadványokkal gazdagítja a magyar könyv­kultúrát, ugyanakkor a képzőművészet és a vers iránt érdeklődőknek is szolgál csemegével. A kutató­műhelynek is beillő kiadói munka sorra tárja fel Herepei János, Debreczeni László, Kós Károly, Benedek Elek, Veress Ferenc, Makoldy József, Balaskó Nándor és mások hagyatékát, ritkaságszámba menő adalékokkal egészítve ezáltal az olvasóban formálódó Erdély-képet.

Polis Kiadó

Cím: 400009  Kolozsvár, Napoca/Jókai u. 2, II. em., 27

Telefon/fax: +40 264 596 988

Villámposta: office@poliskiado.ro

Honlap: www.poliskiado.ro

Vezető: Dávid Gyula

Képviselő: Kozma Csaba

A kiadóról: Működésének immár több, mint 18 éve alatt 228 kiadványt jelentetett meg, túnyomó részt önállóan, de olykor hazai illetve magyarországi kiadókkal.  A kiadó vezetője, kiadványai nagyobb részének szerkesztője kezdettől fogva Dávid Gyula.A középiskolai magyar irodalomtanítás igényeit szem előtt tartva 1995-ben elindítottuk a Remekírók Diák­könyvtára sorozatot. Újabb sorozataink: az irodalomtörténeti kismonográfiákat felölelő Kettős Tükörben, a klasszikus polgár államelmélet alapműveit közvetítő Politeia és a színész-életinterjúkat tartalmazó, képekkel gazdagon szerkesztett Prospero Köny­vei. (Ez utóbbit 2008 óta, vál­tozott profillal, a Korunk-Komp-Press Kiadó jelenteti meg.) Meghatározó a kiadó munkásságában a tartalom és a grafikai-nyomdai kivitel igényessége. Könyvei grafikai arcélének egysége és művészi színvonala a kiadó grafikus-könyvtervezőjének, Unipan Helgának köszönhető.

Rubicon Kiadó

Cím: 1161 Budapest, Rákosszentmihály, Sándor u. 60

Telefon: +36 402-1848

Villámposta: rubicon@t-online.hu

Képviselő: Rácz Árpád

Stúdium Könyvkiadó

Cím: 400436 Kolozsvár,  Alexandru Vaida Voievod u. 59 sz.

Telefon/fax: +40 264 431969

Villámposta: office@studiumkiado.ro

Honlap: www.studiumkiado.ro

Vezető: Tőkés Erika Magdolna

Képviselő: Zoltán Edit

A kiadóról: 1991 októberében alakult azzal a szándékkal, hogy a teljes sajtószabadságot kihasználva hozzájárulhasson az ifjú nemzedékek igaz és hasznos tudással való felruházásához, az összmagyar és az erdélyi magyar szellemi és kulturális örökség megőrzéséhez és terjesztéséhez, a tudományos élet eredményeinek a közzétételéhez. Igyekszik mindazt közreadni, ami elsősorban a kisebbségi körülmények közötti megmaradást és gyarapodást szolgálja.

Szabó Albert Könyvkereskedés

Cím: Sepsiszentgyörgy

Telefon: 0721 107-179

Villámposta: berci.szabo@gmail.com

Vezető/ Képviselő: Szabó Albert

A cégről: Sepsiszentgyörgy legjelentősebb magyar nyelvű antikvár boltja. Folya­ma­to­san megújuló kínálattal várja az érdeklődöket, előrhető árakon állunk a vásárlóink ren­del­­kezésére.

Tinta Könyviadó

Cím: 1116 Budapest, Kondorosi út 17

Telefon: +36 1 371-05-01, fax: +36 1 371-05-02

Villámposta: info@tintakiado.hu

Honlap: www.tintakiado.hu

Vezető: Kiss Gábor

Képviselő: Kiss Gyula

A kiadóról: A Tinta Könyvkiadó magyar tulajdonú nyelvészeti szakkönyv- és szótárkiadó, piacvezető a magyar egynyelvű szótárkiadás és a hazai nyelvészeti szakkönyvkiadás területén. Jelenleg 183 kiadványa van. Évente 20-25 könyvet jelentet meg.

Tintakő Könyvesbolt

1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a

Telefon: +36 30 9766246, +36 1 212 2820

Honlap: www.konyvesbolt.marczi.hu

Képviselő: Theil Ilka

Xantusz Könyv

Cím: 1068 Budapest, Lövölde tér 4.

Telefon: +36 1 351-4733, +36 30 495-7959

Villámposta: xantuszkonyv@gmail.com

Honlap: www.xantusz.hu

Képviselő: Zoltán Edith

Cégünk 1999-ben alakult, az első két évben szervezői, szerkesztői és kiadója voltunk aMagyarok a világban – Kárpát-medence című kézikönyvnek, amely átfogó bemutatását adta a határon túli magyar közösségeknek.

2001 óta könyvkereskedelemmel foglalkozunk, a határon túli kiadók magyarországi forgalmazását végezzük. Kínálatunkban felvidéki, erdélyi, délvidéki, kárpátaljai és őrvidéki könyvek egyaránt találhatóak, köztük számos olyan ritkaság, amely könyvesbolti forgalomba nem elérhető. A határon túli magyarságot érintő hazai kiadású könyvek is nagy választékban kaphatóak. Honlapunkon régiók, városok szerint is kereshetnek, s emellett tematikus keresőnk segíti az eligazodást kínálatunkban. Történelmi, néprajzi, szociológiai szakkönyveink nagy népszerűségnek örvendnek, de számos egyéb társadalomtudományi, irodalomtudományi, pedagógiai, nyelvészeti és egyéb szakkönyv várja olvasóinkat.  Idén januártól antikvár könyvekkel is kibővült választékunk.

Program

CSÜTÖRTÖK
PÉNTEK
SZOMBAT
VASÁRNAP
15:00
Visky S. Béla: Megtartó ismeret könyvbemutatóFogoly utca - irodalmi sátor
15:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
16:00
Kolozsvár Magyar Gyerekkórusának előadásaFogoly utca - színpad
16:00
KönyvvásárFogoly utca
16:30
Ünnepélyes megnyitóFogoly utca - színpad
17:00
Lászlóffy Aladár: Dühöng a déli szél könyvbemutatóMagyarország Kolozsvári Főkonzulátusa
17:00
Csoportos játékokFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:45
Koszorúzás a Házsongárdi temetőben Szabédi László sírjánálLázár / Gh. Lazăr u. 30.
18:00
Szótagadó. André Ferenccel beszélget Serestély ZalánBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Lupescu Kata: Kalózlány. Pokoli kör könyvbemutatóFogoly utca - színpad
18:15
Koszorúzás a Házsongárdi temetőben Szabédi László sírjánálHázsongárdi temető
19:00
Szabédi Nap ünnepélyes megnyitóGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
19:10
Felolvasószínház: Szabédi László: Van egy témám c. darabjának ősbemutatójaGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
19:50
Szabédi László és az intézményekGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
20:00
Experijam, a Nest zenés spoken word előadásaFogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00
Kalandos jóhírnév-szerző körút Kajtikó, a derék sárkányfiú nyomában
Sárkányos talányok nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak a Koinónia Kiadó szervezésében. Fogoly utca - gyereksarok
10:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Kalandos jóhírnév-szerző körút Kajtikó, a derék sárkányfiú nyomábanFogoly utca - gyereksarok
12:00
Codex Régizene Együttes: Szegény deáklegény a Budai várbanFogoly utca - színpad
13:00
Codex Régizene Együttes: táncoktatás gyerekeknekFogoly utca - színpad
13:00
Győrfi Dénes: Régi dal régi dicsőségről. Tanulmányok Nagyenyed és vidéke történetéből. könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
13:00
Farkas Zoltán: Adalékok a kolozsvári magyar agrártudományi egyetem történetéhez könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
14:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00
Műfordítók kerekasztala - Fordítói Műhely
Benő Attila: Fordítás: hasonmás vagy alteregó? A fordítói műhely résztvevői: Vallasek Júlia (Mihail Sebastian: Napló, Voicu Bojan: Hörcsögmesék, Jane Austen levelei, Lucian Boia: A román kommunizmus különös története), Mihály Emőke (Nabeel Qureshi: Allahot kerestem, Jézusra találtam), Székely Melinda (Andrei Plesu: Angyalok, George Banu: A beszédtől az énekig, Szeretni vagy nem szeretni a színházat), Telegdi-Csetri Áron (Glenn S. Sunshine: A reformáció fotelteológusoknak), Koros-Fekete Sándor (Georges Banu: A felügyelt színpad, Színházunk, a cseresznyéskert, Lorand Gaspar: Boldog Arábia, Andrei Serban: Életrajz), Varga P. Ildikó (Pirkko Saisio: Legkisebb közös többszörös regény), Goron Sándor (Nichita Stănescu: A kő halála versek), Jankó-Szép Yvette (Markus Majaluoma: Apa, irány a tenger és Apa, mikor jön a Mikulás?), Tar Nóra: Günter Kunert: A véletlen arcehológiája. Válogatott versek. (Kriterion Könyvkiadó, 2017) - Beszélgetés a fordítóval, Benő Eszterrel. Moderátor: Benő Attila.Minerva Ház - Cs. Gyimesi Éva terem
16:00
Piros Ildikó: Abigél titkai, Töredékek az írónő életművébőlFogoly utca - színpad
16:00
MesefelolvasásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:00
Csoportos játékokFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:30
Nánó Csaba: Tegnap - betegnapló - könyvbemutató Fogoly utca - irodalmi sátor
18:00
Sem a férfiban, sem a tájban. Varga Melindával beszélget Demeter ZsuzsaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Allahot kerestem, Jézusra találtam könyvbemutatóKoffer
20:30
Szindra Társulat: Képzelt Riport Egy Amerikai Popfesztiválról Fogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Félkancsal keresztolvasás – magyar irodalom román látómezőben
A Világhírnév Kiadó és a Fehér Holló Román-Magyar Küldő-könyvtár gálaműsorban mutatja be azokat a román kisdiákokat, egyetemi hallgatókat és regáti olvasókat, akik szerelmesek lettek a magyar irodalomba, a fordításoknak köszönhetően.Kolozsvári Rádió nagyterme
11:00
Korzo Egyesület - Hol lakott az álruhás király?
Milyen volt az az épület, ahol Mátyás megszületett? S mit láthatott az édesanyja, Erzsébet amikor kinézett az ablakon? Várban vagy kastélyban volt kényelmesebb lakni 575 éve? Az épített környezeti nevelésre épülő foglalkozást ajánljuk minden 6-10 éves gyermeknek, aki mesés kalandozással szeretne többet megtudni a Kolozsváron született királyról és koráról.Fogoly utca - gyereksarok
12:00
Interaktív bohócműsorFogoly utca - színpad
12:00
Mesekuckó
A Mesekuckó egy olyan közösségi könyvkölcsönző, ahol színes, kortárs gyermekirodalmat lehet ingyen kölcsönözni. Célja olyan minőségi olvasmányok elérhetővé tétele, amely elősegíti a gyermekek fantáziájának, szókincsének, szövegértésének és olvasási készségének fejlődését.Fogoly utca - gyereksarok
12:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
13:00
Bibliai kvízFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00
Furu Árpád: Táji tagolódás Erdély népi építészetébenFogoly utca - irodalmi sátor
15:00
BarkácsolásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
16:00
Péterfy Sarolt: Beszélgetés Jékely Zoltánról
Beszélgetőtárs: Vallasek JúliaFogoly utca - színpad
16:00
A reformáció fotelteológusoknak - avagy hogyan kerülj képbe az egyháztörténelem egy szakaszával csupán egy kényelmes fotel és egy könyv segítségével?Koffer
16:00
Havi Dráma SzatmárOn: Jegesmedvék c. tragikomédiaInsomnia
17:00
Zenés foglalkozásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
18:00
Kényszerleszállás Shannonban. Böszörményi Zoltánnal beszélget Varga MelindaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Bagdy Emőke: Boldogság és lelki életFogoly utca - színpad
18:00
Korzo Egyesület - Hol lakott az álruhás király?Fogoly utca - gyereksarok
20:00
Loose Neckties SocietyFogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00 - 16:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Marosán Csaba: Mátyás Király udvarába jártamFogoly utca - színpad
11:00
Irodalmi séta
A kolozsvári magyar sajtó helyszíneit mutatja be Szabó Zsolt. Fogoly utca - irodalmi sátor
12:00
Lászlóffy Csaba emlékezete könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
12:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
12:00
MesekuckóFogoly utca - gyereksarok
12:30
Vetélkedő Mátyás királyrólFogoly utca
13:15
Interaktív bohócműsorFogoly utca - színpad
14:00
1 perc és nyerszFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:00
MesefelolvasásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:30
Királyi Hangzó Csoda - közösségi meseolvasás MátyásrólFogoly utca - színpad
18:00
A nyelvtani közép. Szterczey Szabolccsal beszélget André FerencBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:30
Kovács Ákos: 50 Visszaszámlálás könyvbemutató Fogoly utca - színpad
19:00
Álljunk meg egy szóra! László Noémivel. Beszélgetőtárs: Karácsonyi ZsoltBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
20:00
Az E-MIL Méhes György-díjainak átadásaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

Kiadók

Ábel Kiadó
Adoremus Keresztény Könyvesbolt
Bagoly Köyvesbolt
Bookyard Könyvkiadó
Cerkabella Könyvkiadó
Duna Könyvklub
Erdélyi Múzeum Egyesület
Erdélyi Református Iratterjesztés
Garabontzia Kiadó
Gaudeamus Könyvesbolt
Hungalibri kft.
IDEA Könyvtér 
Kápolnási Könyvkereskedés
Koinónia Könyvkiadó
Kriterion Könyvkiadó
Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése
Művelődés
NMI Művelődési Intézet
Oxygame
Polis Kiadó
Szabó Albert Könyvkereskedés
Tinta Könyviadó

Támogató

Communitas Alapítvány
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt

Partnerek

Erdélyi Magyar Írók Ligája
Idea könyvtér – erdélyi magyar könyvek
Café Bulgakov
Életfa
Minerva
Kolozsvár Társaság

Médiapertnerek

Maszol – Új Magyar Szó online
Transindex – a napos oldal
Erdélyi Napló
Krónika – Erdélyből a világ
Campus
Paprika Rádió
Agnus Rádió
Kolozsvári Rádió
A Román Televízió magyar adása
Erdélyi Magyar Televízió
Főtér.ro
Szabadsag