Kiadók

Kiadó Arcanum Adatbázis Kiadó
Cím 1115 Budapest, Fejér Lipót u. 12.
Telefon/fax 36-1-481-0900
Villámposta arcanum@upcmail.hu
Honlap www.arcanum.hu
Vezető Biszak Sándor, cégvezető
Somfay Örs, marketing igazgató
Képviselő Sütő Eszter
Alapítási év 1989
A kiadóról Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető kulturális tartalomszolgáltatója. Az Ünnepi Könyvhét alkalmából kiadványaink teljes palettája, több mint 150 CD- DVD-ROM kiadvány megvásárolható lesz 60%-os kedvezménnyel! Családtörténet, honismeret, irodalom, történelem, levéltári források, élővilág, lexikonok-szótárak, hangoskönyvek té­ma­körben kínálunk keresőprogrammal ellátott kulturális és tudományos tartalmakat. 

 

Kiadó Art Impex – (Gaudeamus Könyvesbolt)
Cím Székelyudvarhely, str. Orbán Balazs nr. 59
Telefon/fax 0264-439281
Villámposta info@libriartis.ro
Honlap libriartis.ro
Vezető Weghofer Erna
Képviselő Szilágyi Orsolya
Alapítási év
A kiadóról 

 

Kiadó Bagoly Köyvesbolt
Cím Kolozsvár, Str. 21 Decembrie / Kossuth Lajos u. 1 sz.
Telefon/fax +40-264-594556, +40-264-459004
Villámposta bagoly_vmzl@freemail.hu
Honlap www.bagoly.ro
Vezető Vassy Márta
Képviselő Vassy Zoltán
Alapítási év 2005
A kiadóról 

 

Aki szeretne jó, érdekes könyvet vásároilni vagy ajándékozni, ha szeretne nosztalgiázni kedvenc énekeseivelk, menjen a BAGOLY Könyvesboltba, ahol a magyar, a világ- és a gyermekirodalom gyöngyszemei közül válogathat. 

 

Kiadó Byton Music
Cím Kolozsvár, Piata Abator tér
Telefon/fax +40 264 595 069
Villámposta contact@byton.ro
Honlap www.byton.ro
Vezető
Képviselő
Alapítási év
A kiadóról 

 

A Byton Musical cég zenei CD-k és DVD-k forgalmazásával foglalkozik, megszólítva mindazon zenekedvelőket, legyen szó magán vagy jogi személyről, közintázményekről mint iskolák, gimnáziumok, egyetemek, színházak, operák és mozik, akik érdeklődést és rokonszenvet éreznek a zene iránt.
Jelenleg a cég egyaránt rendelkezik egy gazdag kliens és zenei portfólióval, mely zenei portfólió számos zenei műfajt tudhat magáénak, a régi zenétől a modern dallamokig.
Mivel közvetlen forgalmazók vagyunk, az áraink az országban nem találnak konkurenciára.
A változatos kínálatunk megtekinthető a www.byton.ro honlapon. 

 

Kiadó Bookyard Company
Cím Marosvásárhely,  str. Viitorului 12 /  4
Telefon/fax +40 365 430 976
Villámposta trombitas.m@gmail.com
Honlap
Vezető Trombitás János
Képviselő Trombitás Melinda
Alapítási év 2000
A kiadóról 

 

Kiadó Duna International
Cím H−1106 Budapest, Keresztúri út 8/a
Telefon/fax +36 1 2644555
Villámposta titkarsag@dunakiado.hu
Honlap www.dunakiado.hu
Vezető Baráz Miklós
Képviselő
Alapítási év 1992
A kiadóról Kiadónk közel húszéves kiadói és könyvterjesztői tapasztalattal rendelkezik. Kiadónk elődje Magyarország első magánkiadója volt. A rendszerváltás után témaválasztásában igyekezett követni a társadalmi változásokat és igényeket, a piaci környezet és a versenyhelyzet alakulását, ennek megfelelően alakította kiadói programját. 

 

Kiadó Erdélyi Múzeum Egyesület
Cím 400009 Kolozsvár, 

str. Napoca/Jókai u. 2-4

Telefon/fax 40-264-595176
Villámposta titkarsag@eme.ro
Honlap www.eme.ro
Vezető Sipos Gábor
Képviselő Bíró Annamária
Alapítási év 1859
A kiadóról 

 

Kiadó Hungalibri kft.
Cím 530133 Csíkszereda,  str. Patinoarului 16, A/1
Telefon/fax +40 266 371139
Villámposta hungalibri@clicknet.ro
Honlap
Vezető Mare Florina
Képviselő Mare Florina
Alapítási év 1999
A kiadóról Könyvkiadással és forgalmazással  foglalkozik, természetgyógyászat, történelem, sport, szórakoztató irodalom témájú könyveket jelentet meg. 

 

Intézmény Kisebbségkutató Intézet
Cím 400165 Cluj / Kolozsvár,
Str. Gavril Muzicescu nr.5
Telefon/fax 0364-116261
Villámposta
Honlap www.ispmn.gov.ro
Vezető Dr. Horváth István
Képviselő Ágoston Erika
Alapítási év 2007
Az intézményről A Román Kormány hatáskörébe tartozó és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala irányítása alatt álló közintézmény. Alapcélkitűzése és működési területe: a romániai nemzeti kisebbségek és más etnikai közösségek etnikai identitásának megőrzése és fejlesztése, illetve kutatása, tanulmányozása szociológiai, történelmi, kulturális, nyelvészeti, vallásos és más szempontból. 

 

Kiadó Koinónia
Cím 400344 Kolozsvár,  Str. Mărginaşă Nr. 42
Telefon/fax +40 264  450 119
Villámposta office@koinonia.ro
Honlap www.koinonia.ro
Vezető Zágoni Balázs
Képviselő
Alapítási év 1993
A kiadóról A kiadót a kilencvenes évek elején alapította egy teológusokból, irodal­má­rokból és műszaki végzett­sé­gűek­ből álló csoport. A kiadót a Koinónia Multimédia nevű intézmény részeként képzelték el. 

1999-től 2009-ig a kiadónak Dr. Visky András író volt az igazgatója. 2009 szeptemberétől a vezetést Zágoni Balázs vette át.

A kiadónak a teológiára, a református keresztény hagyományra, a kommunista diktatúrában szenvedők visszaemlékezéseire szorítkozó profilja az évek során kibővült. A Koinónia fontosnak tartja a kortárs szépirodalom és ezen belül a kisebbségben élő népek irodalmának a közvetítését, színháztudományi írások közzétételét, valamint a gyermekeknek szóló igényes kiadványok megjelentetését. Nem utolsó sorban pedig említést kell tennünk a Koinónia fordításirodalmáról. Romániai magyar kiadóként a más nyelvű, kultúrájú, hagyományú szerzők műveinek tolmácsolását is feladatának tekinti.

 

Kiadó Komp-press
Cím 400304 Kolozsvár,
E. Grigorescu utca 52 szám
Telefon/fax +40 264  375 035
Villámposta komp-press@korunk.org
Honlap www.korunk.org
Vezető Cseke Péter
Képviselő
Alapítási év 1992
A kiadóról A Komp-Press Kiadó 1992 óta jelentet meg könyveket, az 1926-ban alapított Korunk folyóirat társintézményeként, a lap szellemiségét a könyvkiadás révén is megjelenítve. 

Kezdetben elsősorban az esszékötetek és dokumentumjellegű kiadványok határozták meg a kiadó arculatát. A Komp-Press fokozatosan nyitott a képzőművészeti kiadványok, illetve a reprezentatív kivitelű tematikus gyűjtemények irányába is.

Legismertebb sorozata, az Ariadné Könyvek egyaránt teret biztosít az irodalmi igényű esszéirodalom és a társadalomtudományi jellegű tanulmánykötetek számára.

 

Kiadó Kriterion Könyvkiadó
Cím 400014  Kolozsvár, S. Micu/Rózsa u. 12/A
Telefon/fax +40 264 597 450
Villámposta kriterion@kriterion.ro
Honlap www.kriterion.ro
Vezető H. Szabó Gyula
Képviselő Vincze József
Alapítási év 1970
A kiadóról Az 1969 decemberében életre hívott intézmény feladataként a Romániában élő nemzetiségek kultúrájának ápolását jelölte meg a kormány­rendelet. A kiadó az átszervezett Állami Irodalmi Könyvkiadó, valamint az Ifjúsági Könyvkiadó nemzetiségi szerkesztőségének jogutódjaként kezdte meg tevékenységét, de hamarosan messze túlnőtt elődein a kiváló vezetés, valamint a tapasztalt szakemberek közé fokozatosan beépült fiatal munkatársak közös erőfeszítéseinek eredményeképpen. 

Az 1999-ben magánosított kiadó fokozatosan elvesztette többnyelvű jellegét és  az utóbbi években szinte kizárólag magyar nyelvű könyveket publikál.

 

Kiadó Kriza János Néprajzi Társaság
Cím 400162 Kolozsvár, Croitorilor/Mikes u. 15
Telefon/fax +40 264 432 593
Villámposta kriza@mail.dntcj.ro
Honlap www.kriza.ro
Vezető dr. Pozsony Ferenc
Képviselő dr. Ilyés Sándor
Alapítási év 1990
A kiadóról A KJNT 1992-től folytat könyvkiadói tevékenységet. Erdélyi és moldvai társadalmak és kultúrák néprajzi, antropológiai és szociológiai elemzéseit és adatbázisait jelenteti meg. Sorozatai: KJNT Értesítője, KJNT Évkönyve, Kriza Könyvek, Kriza Könyvtár, Lenyomatok, Néprajzi Egyetemi Jegyzetek. 

 

Kiadó Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése
Cím 1138 Budapest, Viza u. 9−11 sz.
Telefon/fax +36-30-2827060
Villámposta nanasi.yvette@mgyke.hu
Honlap www.mgyke.hu
Vezető Nánási Yvette
Képviselő Tóth Attila
Alapítási év 2008
A kiadóról Hét elkötelezett kiadó közreműködésével – General Press, Holnap, Kráter, Naphegy, Pagony, Press­kontakt, Vivandra – 2008 októberében jött létre az Egyesülése. Célja a nívós, minőségi gyer­mekkönyvek, az örök értékeket, kultúrát közvetítő gyermekirodalmi művek felkarolása, kortárs és egykoron maradandót alkotó magyar és külföldi szerzőktől egyaránt, hogy a felnövekvő nemzedék kezébe olyan kiadványok kerülhessenek, melyek szépirodalmi élményekkel, szó­inccsel gazdagítják gyermekeinket, s mindeközben szórakoztatnak, az igényes illusztrációk pedig további fantáziálásra invitálják őket. 

Ezen az alapelven túl az Egyesülés tevékenysége a következő pilléreken nyugszik: a könyvkiadás szereplői­nek, a könyvszakma egyéb területein tevékenykedő szakemberek – könyv­tárosok, kereskedők – és a pedagógusok együttműködésének el­mélyítése, valamint szoros, élő kapcsolat kialakítása a vásárlókkal, gyerekekkel és szülőkkel egyaránt.

2010 márciusában a Cerkabella, a Ceruza és a Csimota Kiadó csat­la­kozásával tovább bővült tagjaink száma, július 1. óta pedig tagunk az Aula.info, a Koinónia és a Scolar Kiadó is.

 

Kiadó Mentor Kiadó
Cím 540493  Marosvásárhely, str. Moldovei, nr. 4a / 5
Telefon/fax +40 265 258 001
Villámposta office@mentorkiado.ro
Honlap www.mentorkiado.ro
Vezető Káli Király István
Képviselő
Alapítási év 1992
A kiadóról A Mentor Kiadót 1992. februárjában a Látó szépirodalmi folyóirat akkori munkatársai alapították. A lap szellemi körére épülve 1993-ban kezdett kiadóként működni, határozott szándékaként jelölve meg az élő erdélyi magyar írók műveinek kiadását. 

Az első könyvünk megjelenése óta (1993. áprilisa) közel 600 kötetet adtunk ki, 1998-től kezdődően évi 40-45 címet. Az erdélyi irodalom mellett megjelentetjük a nem erdélyi magyar szerzők műveit, újabb fordításokat a világirodalom klasszikusaiból, a kisebbségben élő népek irodalmát magyar fordításban – Minoritates Mundi sorozat -, a két világháború közötti erdélyi magyar írók műveit. 2000-ben indult a Könyvbarát sorozat, amelyben klasszikusok eddig kiadatlan vagy méltatlanul feledésbe merült műveit jelentetjük meg. A Wass Albert életmű-sorozatban a teljesség igényével próbáljuk meg közismertté tenni a sokáig tiltás alatt levő szerző műveit. Az Erdély Emlékezete néven indított sorozat arra hivatott, hogy teret biztosítson Erdély történelmének minél pontosabb, tárgyilagosabb, dokumentumokon alapuló bemutatására. Fontosnak tartjuk az Erdély néprajzával foglalkozó művek közkinccsé tételét abban a sorozatban, amelynek neve A Kriza János Néprajzi Társaság Könyvtára; a sorozatban már eddig is számos újranyomást vagy újrakiadást is megért kötet került az érdeklődők kezébe. Tizenötödik köteténél tart az erdélyi képzőművészeket bemutató Mentor Művészeti Monográfiák sorozat.

 

Kiadó Művelődés
Cím Kolozsvár, P-ta Unirii 11/7
Telefon/fax 0264-591267
Villámposta muvelodes@internet.ro, szerkesztoseg@muvelodes.ro
Honlap www.muvelodes.ro
Vezető Szabó Zsolt
Képviselő
Alapítási év
A kiadóról A Művelődés szerkesztősége 1998 óta évente 5-10 kötettel – a 13 év alatt összesen 91 könyvvvel –, főleg Kolozsvár és Erdély helytörténetét, művelődéstörténetét feltáró és bemutató kiadványokkal gazdagítja a magyar könyv­kultúrát, ugyanakkor a képzőművészet és a vers iránt érdeklődőknek is szolgál csemegével. A kutató­műhelynek is beillő kiadói munka sorra tárja fel Herepei János, Debreczeni László, Kós Károly, Benedek Elek, Veress Ferenc, Makoldy József, Balaskó Nándor és mások hagyatékát, ritkaságszámba menő adalékokkal egészítve ezáltal az olvasóban formálódó Erdély-képet. Legfrisebb kiadványaink a Kalotaszeg antológis 1990–1996. Szerk. Buzás Pál, Mezőség. Történelem, örökség, társadalom. Szerk. Keszeg Vilmos. 

 

Kiadó Pallas Akadémia Könyvkiadó
Cím 530210 Csíkszereda − Hargita megye, Petőfi u. 4.
Telefon/fax 0266/371036
Villámposta konyvkiado@pallasakademia.ro
Honlap www.pallasakademia.ro
Vezető Tőzsér József Gyula
Képviselő Bagoly Irén
Alapítási év 1993
A kiadóról A Kiadó jelenleg Erdély egyik legnagyobb magyar kiadója, eddig több mint ötszázötven könyvcímet adott ki. Elsősorban kortárs szerzők azon szépirodalmi, történelmi, néprajzi, helytörténeti, turisztikai jellegű munkáit jelenteti meg, amelyek értékteremtők és hozzájárulnak az erdélyi magyar irodalom és tudományosság gazdagításához. 

 

Kiadó Polis Kiadó
Cím 400009  Kolozsvár, Napoca/Jókai u. 2, II. em., 27
Telefon/fax +40 264 596 988
Villámposta office@poliskiado.ro
Honlap www.poliskiado.ro
Vezető Dávid Gyula
Képviselő Szabó Lóránd
Alapítási év 1992
A kiadóról Működésének immár több, mint 18 éve alatt 228 kiadványt jelentetett meg, túnyomó részt önállóan, de olykor hazai illetve magyarországi kiadókkal.  A kiadó vezetője, kiadványai nagyobb részének szerkesztője kezdettől fogva Dávid Gyula. 

A középiskolai magyar irodalomtanítás igényeit szem előtt tartva 1995-ben elindítottuk a Remekírók Diák­könyvtára sorozatot. Újabb sorozataink: az irodalomtörténeti kismonográfiákat felölelő Kettős Tükörben, a klasszikus polgár államelmélet alapműveit közvetítő Politeia és a színész-életinterjúkat tartalmazó, képekkel gazdagon szerkesztett Prospero Köny­vei. (Ez utóbbit 2008 óta, vál­tozott profillal, a Korunk-Komp-Press Kiadó jelenteti meg.)

Meghatározó a kiadó munkásságában a tartalom és a grafikai-nyomdai kivitel igényessége. Könyvei grafikai arcélének egysége és művészi színvonala a kiadó grafikus-könyvtervezőjének, Unipan Helgának köszönhető.

 

Kiadó Pro Philosophia Alapítvány
Cím 400009 Kolozsvár,
str. Napoca/Jókai u. 2-4
Telefon/fax 40-741-100407, 0755-661199
Villámposta office@prophilosophia.ro
Honlap www. prophilosophia.ro
Vezető Demeter M. Attila
Képviselő Ilyés Szilárd-Zoltán
Alapítási év 1997
A kiadóról A Pro Philosophia Alapítvány je­len­legi oktatási, kutatási, kiadói tevé­keny­ségének, valamint könyvtár-programjának célja egy olyan intézet megteremtése, amely önálló szakmai szervezetként szervezni és működtetni tudja az Erdélyben magyar nyelven folytatott filozófiai szaktevékenysé­get, továbbá az, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar tago­za­tának háttérintézményeként felvál­lalja a felsőfokú filozófiai oktatás tar­tal­mának jobbítását és infrastruktúrá­jának megteremtését. 

 

Kiadó Pro-Print Kiadó
Cím 530232 Csíkszereda str. Lunca Mare  u. 22, Sc. A, ap. 1
Telefon/fax 40-266-314257
Villámposta buruska59@gmail.com
Honlap www.proprint.ro
Vezető Burus Endre
Képviselő Burus Endre
Alapítási év 1992
A kiadóról Elsődleges célunk, hogy a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos kiadványokat hozzunk napvilágra. E célból indult a Múltunk Könyvek, a Ma­gyar Kisebbség könyvtár  és a For­rások a Magyar kisebbség történetéből sorozatunk, amelyben a jelenkori kutatók tanulmányai mellett Makkai Sándor, I. Tóth Zoltán, Mikó Imre művei is megtalálhatók. 

A kiadó egyik jelentős vállalkozása a nemrégiben fiatalon elhunyt Varga E Árpád: Erdély etnikai és felekezeti statisztikájának kiadása és a 2002-es adatokkal bővített újrakiadása.

A Helyzet Könyvek és a Térség köny­vek sorozatok szintén a Székelyföld, a székelység bemutatására törekszik, szociológiai szempontból.

A Krónika Könyvek kötetei a Székely­föld egyes szűkebb régióinak népszo­ká­saiba, hagyományvilágába adnak be­tekintést.

A Csíkszerdában megjelenő Székely­föld folyóirat holdudvarában te­vé­keny­kedő erdélyi írók, költők művei a Lustra Könyvek sorozatban jelennek meg.

Kiadványaink sorát szépirodalmi alko­tások, ifjúsági könyvek és szak­köny­vek teszik színesebbé.

 

Kiadó TRIBUNA Szerkesztőség
Cím 400091  Kolozsvár, Egyetem u. 1 sz.
Telefon/fax +40-264-591498, +40-264-591497
Villámposta redactia@revistatribuna.ro
Honlap www.revistatribuna.ro
Vezető I. Maxim Danciu
Képviselő Geta Marc
Alapítási év 1884
A kiadóról A megyei tanács alárendeltségébe tartozó művelődési folyóirat jelenlegi folyama 2002-ben indult, de  egyenes ági felmenőjének tekinti a korábbi, Kolozsvárt megjelent hasonnevű folyóiratokat elegészen az 1884-ben, Nagyszebenben, Ioan Slavici alapította Tribunáig. 

Havonta kétszer jelenik meg 36 oldalon jól körvonalazott rovatokkal: vezércikk, jegyzet, naptár, időszerű könyvek, kom­men­tárok, esszé, vélemény és állásfoglalás, vers, próza, képzőművészet, zene, színház és film, kitekintő, média, archívum.

A folyóirat időszakonként több mellékletet is publikál.

A folyóirat a román kultúra támogatása céljával eddig 40 könyvet is adott ki.

 

Kiadó Ulpius-ház Könyvkiadó
Cím 1137  Budapest, Szent István körút 18. I. emelet
Telefon/fax +36-1-349-2753
Villámposta ulpiushaz@ulpiushaz.hu
Honlap www.ulpiushaz.hu
Vezető Kepets András
Képviselő
Alapítási év
A kiadóról Az Ulpius-ház Könyvkiadó 1998-ban alakult. Nevét Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének hőseiről kapta. Névadó regényének szellemében próbál könyveket kiadni: olyan regényeket, melyek segítenek elvarázsolni, elrepítenek távoli, varázslatos világokba, és legfőképp talán minden világok legvarázslatosabbikába, saját képzeletünk, és álmaink világába. 

 

Kiadó Xantusz Könyv Kereskedelmi Kft
Cím H–1068 Budapest, Lövölde tér 4
Telefon/fax +36 30 203-9126
Villámposta xantusz@interware.hu
Honlap www.xantusz.hu
Vezető Bihari Zoltán
Képviselő
Alapítási év 1999
A kiadóról Határon túli kiadók magyarországii forgalmazását látjuk el. Kínálatunk évről évre bővül, jelenleg mintegy negyven felvidéki, erdélyi és délvidéki kiadóval vagyunk folyamatos együttműködésben. Honlapunkon találhatóak egyéb határon túli könyvritkaságok is, melyekhez könyvesbolti forgalomba nem lehet hozzájutni. 

 

 

Vissza a lap tetejére

Program

CSÜTÖRTÖK
PÉNTEK
SZOMBAT
VASÁRNAP
15:00
Visky S. Béla: Megtartó ismeret könyvbemutatóFogoly utca - irodalmi sátor
15:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
16:00
Kolozsvár Magyar Gyerekkórusának előadásaFogoly utca - színpad
16:00
KönyvvásárFogoly utca
16:30
Ünnepélyes megnyitóFogoly utca - színpad
17:00
Lászlóffy Aladár: Dühöng a déli szél könyvbemutatóMagyarország Kolozsvári Főkonzulátusa
17:00
Csoportos játékokFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:45
Koszorúzás a Házsongárdi temetőben Szabédi László sírjánálLázár / Gh. Lazăr u. 30.
18:00
Szótagadó. André Ferenccel beszélget Serestély ZalánBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Lupescu Kata: Kalózlány. Pokoli kör könyvbemutatóFogoly utca - színpad
18:15
Koszorúzás a Házsongárdi temetőben Szabédi László sírjánálHázsongárdi temető
19:00
Szabédi Nap ünnepélyes megnyitóGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
19:10
Felolvasószínház: Szabédi László: Van egy témám c. darabjának ősbemutatójaGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
19:50
Szabédi László és az intézményekGyörkös Mányi Albert Emlékház, Majális / Republicii u. 5/1.
20:00
Experijam, a Nest zenés spoken word előadásaFogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00
Kalandos jóhírnév-szerző körút Kajtikó, a derék sárkányfiú nyomában
Sárkányos talányok nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak a Koinónia Kiadó szervezésében. Fogoly utca - gyereksarok
10:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Kalandos jóhírnév-szerző körút Kajtikó, a derék sárkányfiú nyomábanFogoly utca - gyereksarok
12:00
Codex Régizene Együttes: Szegény deáklegény a Budai várbanFogoly utca - színpad
13:00
Codex Régizene Együttes: táncoktatás gyerekeknekFogoly utca - színpad
13:00
Győrfi Dénes: Régi dal régi dicsőségről. Tanulmányok Nagyenyed és vidéke történetéből. könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
13:00
Farkas Zoltán: Adalékok a kolozsvári magyar agrártudományi egyetem történetéhez könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
14:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00
Műfordítók kerekasztala - Fordítói Műhely
Benő Attila: Fordítás: hasonmás vagy alteregó? A fordítói műhely résztvevői: Vallasek Júlia (Mihail Sebastian: Napló, Voicu Bojan: Hörcsögmesék, Jane Austen levelei, Lucian Boia: A román kommunizmus különös története), Mihály Emőke (Nabeel Qureshi: Allahot kerestem, Jézusra találtam), Székely Melinda (Andrei Plesu: Angyalok, George Banu: A beszédtől az énekig, Szeretni vagy nem szeretni a színházat), Telegdi-Csetri Áron (Glenn S. Sunshine: A reformáció fotelteológusoknak), Koros-Fekete Sándor (Georges Banu: A felügyelt színpad, Színházunk, a cseresznyéskert, Lorand Gaspar: Boldog Arábia, Andrei Serban: Életrajz), Varga P. Ildikó (Pirkko Saisio: Legkisebb közös többszörös regény), Goron Sándor (Nichita Stănescu: A kő halála versek), Jankó-Szép Yvette (Markus Majaluoma: Apa, irány a tenger és Apa, mikor jön a Mikulás?), Tar Nóra: Günter Kunert: A véletlen arcehológiája. Válogatott versek. (Kriterion Könyvkiadó, 2017) - Beszélgetés a fordítóval, Benő Eszterrel. Moderátor: Benő Attila.Minerva Ház - Cs. Gyimesi Éva terem
16:00
Piros Ildikó: Abigél titkai, Töredékek az írónő életművébőlFogoly utca - színpad
16:00
MesefelolvasásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:00
Csoportos játékokFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:30
Nánó Csaba: Tegnap - betegnapló - könyvbemutató Fogoly utca - irodalmi sátor
18:00
Sem a férfiban, sem a tájban. Varga Melindával beszélget Demeter ZsuzsaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Allahot kerestem, Jézusra találtam könyvbemutatóKoffer
20:30
Szindra Társulat: Képzelt Riport Egy Amerikai Popfesztiválról Fogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00 - 18:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Félkancsal keresztolvasás – magyar irodalom román látómezőben
A Világhírnév Kiadó és a Fehér Holló Román-Magyar Küldő-könyvtár gálaműsorban mutatja be azokat a román kisdiákokat, egyetemi hallgatókat és regáti olvasókat, akik szerelmesek lettek a magyar irodalomba, a fordításoknak köszönhetően.Kolozsvári Rádió nagyterme
11:00
Korzo Egyesület - Hol lakott az álruhás király?
Milyen volt az az épület, ahol Mátyás megszületett? S mit láthatott az édesanyja, Erzsébet amikor kinézett az ablakon? Várban vagy kastélyban volt kényelmesebb lakni 575 éve? Az épített környezeti nevelésre épülő foglalkozást ajánljuk minden 6-10 éves gyermeknek, aki mesés kalandozással szeretne többet megtudni a Kolozsváron született királyról és koráról.Fogoly utca - gyereksarok
12:00
Interaktív bohócműsorFogoly utca - színpad
12:00
Mesekuckó
A Mesekuckó egy olyan közösségi könyvkölcsönző, ahol színes, kortárs gyermekirodalmat lehet ingyen kölcsönözni. Célja olyan minőségi olvasmányok elérhetővé tétele, amely elősegíti a gyermekek fantáziájának, szókincsének, szövegértésének és olvasási készségének fejlődését.Fogoly utca - gyereksarok
12:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
13:00
Bibliai kvízFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
15:00
Furu Árpád: Táji tagolódás Erdély népi építészetébenFogoly utca - irodalmi sátor
15:00
BarkácsolásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
16:00
Péterfy Sarolt: Beszélgetés Jékely Zoltánról
Beszélgetőtárs: Vallasek JúliaFogoly utca - színpad
16:00
A reformáció fotelteológusoknak - avagy hogyan kerülj képbe az egyháztörténelem egy szakaszával csupán egy kényelmes fotel és egy könyv segítségével?Koffer
16:00
Havi Dráma SzatmárOn: Jegesmedvék c. tragikomédiaInsomnia
17:00
Zenés foglalkozásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
18:00
Kényszerleszállás Shannonban. Böszörményi Zoltánnal beszélget Varga MelindaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:00
Bagdy Emőke: Boldogság és lelki életFogoly utca - színpad
18:00
Korzo Egyesület - Hol lakott az álruhás király?Fogoly utca - gyereksarok
20:00
Loose Neckties SocietyFogoly utca - színpad
10:00
KönyvvásárFogoly utca
10:00 - 16:00
Életfa Családsegítő Egyesület gyermekfoglalkozásaFogoly utca - gyereksarok
11:00
Marosán Csaba: Mátyás Király udvarába jártamFogoly utca - színpad
11:00
Irodalmi séta
A kolozsvári magyar sajtó helyszíneit mutatja be Szabó Zsolt. Fogoly utca - irodalmi sátor
12:00
Lászlóffy Csaba emlékezete könyvbemutatóBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
12:00
KézimunkaFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
12:00
MesekuckóFogoly utca - gyereksarok
12:30
Vetélkedő Mátyás királyrólFogoly utca
13:15
Interaktív bohócműsorFogoly utca - színpad
14:00
1 perc és nyerszFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:00
MesefelolvasásFogoly utca - Erdélyi Református Sajtóközpont Iratterjesztése
17:30
Királyi Hangzó Csoda - közösségi meseolvasás MátyásrólFogoly utca - színpad
18:00
A nyelvtani közép. Szterczey Szabolccsal beszélget André FerencBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
18:30
Kovács Ákos: 50 Visszaszámlálás könyvbemutató Fogoly utca - színpad
19:00
Álljunk meg egy szóra! László Noémivel. Beszélgetőtárs: Karácsonyi ZsoltBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró
20:00
Az E-MIL Méhes György-díjainak átadásaBulgakov Irodalmi Kávéház és Kultúrbisztró

Kiadók

Ábel Kiadó
Adoremus Keresztény Könyvesbolt
Bagoly Köyvesbolt
Bookyard Könyvkiadó
Cerkabella Könyvkiadó
Duna Könyvklub
Erdélyi Múzeum Egyesület
Erdélyi Református Iratterjesztés
Garabontzia Kiadó
Gaudeamus Könyvesbolt
Hungalibri kft.
IDEA Könyvtér 
Kápolnási Könyvkereskedés
Koinónia Könyvkiadó
Kriterion Könyvkiadó
Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése
Művelődés
NMI Művelődési Intézet
Oxygame
Polis Kiadó
Szabó Albert Könyvkereskedés
Tinta Könyviadó

Támogató

Communitas Alapítvány
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt

Partnerek

Erdélyi Magyar Írók Ligája
Idea könyvtér – erdélyi magyar könyvek
Café Bulgakov
Életfa
Minerva
Kolozsvár Társaság

Médiapertnerek

Maszol – Új Magyar Szó online
Transindex – a napos oldal
Erdélyi Napló
Krónika – Erdélyből a világ
Campus
Paprika Rádió
Agnus Rádió
Kolozsvári Rádió
A Román Televízió magyar adása
Erdélyi Magyar Televízió
Főtér.ro
Szabadsag