A kezdet

82 évvel az első, 1929 májusában megrendezett Ünnepi Könyvhét után, tavalyelőtt, 70 évvel az első kolozsvári Ünnepi Könyvhét után Erdély fővárosa ismét bekapcsolódott a magyar könyv ünnepébe, a budapesti Vörösmarty téren megnyíló központi rendezvénnyel pontosan egy időben, 16 órakor megnyitottuk a könyves seregszemlét.

Az ötletgazda annak idején Supka Géza, neves újságíró volt, aki egy vásári jellegű, színes, mozgalmas sokadalomról álmodott. Őt idézve:

„Az évnek egyik napján […] könyvnap rendeztessék, amely […] az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.” De nem csak a könyvekre gondolt, hiszen színházi, zenei előadásokat, kiállításokat is beleképzelt a forgatagba: „… gerincét a festői könyvvásár teszi ki, amely a városnak lehetőleg valamely csendesebb terén, amennyire lehetséges, históriai épületek vagy természeti szépségek keretében folyik le […] egyszerűbb, de művészien dekorált polccal, állvánnyal, tolóskocsival, ponyva­sátorral, bódéval vagy pavilonnal.”

71 évvel ezelőtt Benedek Marcell, Benedek Elek legidősebb fia, aki egy ideig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének főtitkára is volt, jött el Erdélybe, hogy előkészítse a kolozsvári, a marosvásárhelyi, a nagyváradi és a szatmári rendezvényt. A kolozs­vári Keleti Újság és az Ellenzék ettől kezdve többször is hírt ad az előkészületekről, a három nap, 1941. június 9., 10. és 11. közönségsikeréről, a várakozásokat jócskán felül­múló érdeklődésről. Nem is csoda, hiszen a Főtéren felállított 9 sátor előtt olyan írók ajánlották könyveiket, mint Móricz Zsigmond, Veress Péter, Sinka István, Ignácz Rózsa, Reményik Sándor.

Az Ünnepi Könyvhét tiszteletére megjelent könyvek sorában nagy sikere volt a Versekben tündöklő Erdély című versantológiának, amelyet Szentimrei Jenő állított össze, és amelyet olcsón fűzve és népi szőttesbe kötött amatőr változatban is több száz példányban eladtak.

A mellékelt képekre kattintva, az olvasó beleélheti magát a 71 évvel ezelőtti mozgalmas eseményekbe.