Fellépők

Csillagszedők

Kovács András Ferenc játékos, ritmikus, humoros világa egy önfeledt kalandozás. A gyerekverseiben  különösen nagy hangsúlyt kap a játék. A gyermekkor elengedhetetlen éltetőeleme. Játék képekkel, hangulatokkal, szavakkal, játék a magyar nyelvvel.

A Csillagszél-avagy kalandozások előadás 50 percben összefoglalja a játék örömét, az együtt játszást, a zene varázsát, a ritmusok változatosságát, egy élményekben gazdag, változatos lírai koncert keretében. Üdítő szórakozást nyújt a felnőtt és idősebb korosztály számára is, akik kiszakítva magukat problémás mindennapjaikból, a gyermeki játék elkerülhetetlen szereplőivé vállnak.

Betekintő

 

Digital Sushi

A Digital Sushi egy pop/jazz zenekar, amelyet a friss hang, a változatos repertoár és sikeres dalok sajátos bemutatása jellemez. A 2012-ben alakult kolozsvári zenekar tagjai mind tapasztalt zenészek, gazdag múlttal rendelkeznek úgy a szakirányú képzések, mint a zenei együttműködések terén. A Digital Sushi egy dinamikus kvartett, amelyet egy egyéni női hang, egy zongorista, egy basszusgitáros és egy dobos tesz egésszé. Az együttest legutóbb a Kolozsvári Napok alatt láthatták, mely rendezvényen a Digital Sushi a közönség rendkívül kedvező fogadtatásában részesült.

Betekintő


Folker

A Folker együttes tagjai, egyénenként és csapatban is már több éve foglalkoznak a magyar néphagyomány értékeivel, népzenével, néptánccal, népi énekléssel és gyerekoktatással.

Az együttes 2001-től működik Folker néven, rendszeresen muzsikál a sepsiszentgyörgyi gyermek- és felnőtt táncházakban, az erdélyi nyári népzene és néptánc táborokban, számos rendezvényen, fesztiválon, táncház találkozón léptek fel, úgy Erdély különböző városaiban, mint Magyarországon, a Vajdaságban, vagy Nyugat-Európában. Különböző színházi produkciókban szerepeltek, kiállítás megnyitókon vettek részt, filmekhez szereztek zenét. 2007 áprilisában jelent meg “Kecsketánc” című CD lemezük, amely mesekeretben mutat be néhányat a felcsíki, gyimesi és moldvai magyar népdalok, táncok és népi gyermekjátékok közül.

Betekintő I. rész

Betekintő II. rész

 

FUNKorporation

Tagjai: Horváth Hanna – ének, Szántó Lóránd – basszusgitár, hegedű, Sándor Lackó – klarinét, basszusgitár, Bajusz Gábor – dobok, Halmen József – gitár, Túrós Tamás – harsona.

A FUNKorporation együttes 2011-ben alakult az előző The Alternate Fun Project együttes tagjaiból Kolozsváron. Annak ellenére, hogy fiatal az együttes, számos koncertet tartott Erdély szerte kis kávézóktól el egészen nagyobb fesztiválokig. 2012 májusában megnyerték a Médiabefutó ének-zene kategória fődíját, augusztusban nagysikerű koncertet adtak a Félsziget fesztiválon, novemberben lettek a TIMAF (Transilvania International Art and Music Festival) fődíjasai és decemberben már a Heaven Street Seven előzenekaraként láthatta őket a közönség. A főleg átdolgozásokat játszó együttes titka: Funky groove-ok, tökös basszus, igazán különleges vokál, finoman fűszerezett népzenei elemek, borsos fúvósok, egy kis jazz-el, ska-val, reggea-vel megbolondítva.

Betekintő

 

Jazzybirds

Tagjai: Szép András – zongora, Antal Attila – nagybőgő, Csergő Domokos – dob, Covacinschi Yolanda – ének, Réman Zoltán – szaxofon.

2011-ben, a megalakulás évében elsősorban a francia Claude Bolling művei képezték a zenekar repertoárját, ám ez idővel kibővült jazz-standardokkal és nem utolsósorban jazzesített rock slágerekkel. Az első ilyen jellegű számukat, a Basket Case-t több helyi és országos rádió játszotta (többek között a Guerrilla Rádió, Kolozsvári Rádió stb.). A zenekar tagjai a Kolozsvári Magyar Operán belül is nagyon aktívak, így például az Umbrella című táncelőadáshoz szolgáltatták a „talpalávalót”, vagy a nagy sikerű New York – Párizs – Kolozsvár című revü-kabarénak állították össze és hangszerelték a zenei partitúráját.

2013 a fesztiválok éve is a Jazzybirds életében, a zenekar több meghívásnak is eleget tett, illetve készül eleget tenni: G-feszt, Class-jazz feszt, Green Hours International Jazz feszt, Jazz In The Park stb.

Év végére a zenekar egy lemezzel szeretné meglepni a rajongóit.

Betekintő

 

Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs

„A duózás nekem a zenésztársammal való legmélyebb találkozás lehetősége. Dongó már több mint tíz éve van mellettem. A színpadon zenélünk is, ugyanakkor egy képet is festünk a köztünk lévő mély barátság színeiből, újra meg újra, és a festmény mindannyiszor meglepetés lesz nekünk is.

Koncertjeink népzenei ihletettségűek, de engedjük az adott pillanatnak, hogy változtasson rajtunk, és a zenén, amit játszunk. Személyes népzene ez, nincs kétszer ugyanúgy eljátszott dal, mindig keressük azt, hogy hogyan hívhatjuk játékra a másikat. Énekhang és fúvóshangszerek: nagyon szeretem ezt a kettőst, legyen az egy magyarszováti dal furulyán kísérve, egy dudadal, lepkeszárny-szerű tilinkós havajgatás, vagy a levegőt élesen metsző bolgár hegyi ének, amelyre a szaxofon válaszol. Van, hogy az ének és a fúvós teljesen együtt rezdül, van, hogy épp ellenpontozza egymást. A ritmussal is sokat játszunk: lihegés, taps, kanna, doromb kísérheti a dallamot. A dalok kisebb része népzenei szövegű, nagyobb része pedig az én saját dalaim, de szerepelnek Psyché-dalok, és Kányádi Sándor egy verse is.” – mesélt Palya Bea duókoncertjükről.

Betekintő

 

Fellépnek még:

  • Laczkó Vass Róbert és Szép András: énekelt versek
  • Bogáncs, Kisbogáncs, Zurboló néptánccsoportok a Harmadik zenekar kíséretében
  • A Kolozsvári Szíművészeti Főiskola diákjai dr. Incze Gergely Katalin tanárnő vezetésével
  • Kolozs megyei iskolák csoportjai