Kiemelt meghívottak


Díszmeghívottak


Kemény István

Kemény István

(1961, Budapest) Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, költő

Számos kritikusa nemzedéke legjelentékenyebb költői között tartja számon, írásművészete több későbbi költőnemzedékre volt jelentős hatással. A nyolcvanas évek Budapestjén a Sárvári Kör, illetve a rendszer szellemi ellenzékének irodalmár tagjait magába tömörítő Örley Kör mellett az underground zenei szcéna gyakorolt rá nagy hatást. Viszonylag korán jelentkezett első kötetével: a Csigalépcső az elfelejtett tanszékekhez 1984-ben jelent meg. A rendszerváltást követően a Nappali Ház folyóirat alkotói köréhez tartozott. 1989 óta sokszor és sokat járt Erdélyben, ide kötődő élményei meghatározóak számára. Verseskötetei eddig német, francia, bolgár, román, lengyel és spanyol fordításban jelentek meg. Legutóbbi kötete: Lúdbőr (Magvető, 2021).


Bjørn Andreas Bull-Hansen

Bjørn Andreas Bull-Hansen

(1972, Oslo) norvég író

Hét történet a nyugati erdőből című novelláskötetével debütált 1996-ban. Azóta számos könyvet írt a legkülönbözőbb műfajokban. A nemzetközi áttörést Jomsviking (2017) című regénye hozta meg számára, amely a viking korból származó, elsöprő történelmi sorozat első darabja. Bull-Hansen íróként lebilincselő és az emberi sorsokat megrajzoló erőteljes történeteiről vált ismertté. A Jomsviking-könyvek eddig kilenc országban váltak ismertté, magyarul Török Ábel fordításában olvashatjuk őket. A szerző saját nevén YouTube-csatornát is működtet, itt teszi közzé a viking történelmi életforma újjáélesztésével foglalkozó videóit.


Kiemelt szerzők


Dániel András

Dániel András

(1966, Budapest) grafikus, író, illusztrátor

2012 óta jelennek meg egyedi, különleges humorú könyvei, melyeket a legtöbb esetben ő illusztrál. Igazán ismertté a 2014-ben kezdődött Kufli könyvsorozat tette, amelynek alapján a KEDD Stúdió készít animációs sorozatot. Több, mint harminc könyve jelent meg magyarul, némely műveit kínai, japán, illetve lengyel nyelvre is lefordították.


Fiala Borcsa

Fiala Borcsa

(1977, Budapest) író, újságíró

A PPKE Bölcsészettudományi Karán végzett angol és magyar szakon. Másfél évtizeden keresztül angolt tanított, javarészt felnőtteknek, ezzel párhuzamosan blogolt Egy cirkuszigazgató hétköznapjai (Hogyan őrizzük meg a fejünket a gyereknevelés oroszlánszájában?) címmel. 2016-ban csatlakozott a WMN portálhoz zsurnalisztaként, amelynek 2020-tól főszerkesztője. Számos gyerekkönyv szerzője, legutóbbi felnőtteknek szóló könyve: A legrövidebb út a nők szívéhez (Jaffa Kiadó, 2024).


Háy János

Háy János

(1960, Vámosmikola) József Attila-díjas író

Volt már tanár, szerkesztő, a nyolcvanas évektől publikál verseket. Első kötete, a Gyalog megyek hozzád a sétáló úton 1989-ben jelent meg, azóta 17 könyve látott napvilágot. A versek mellett ír kisprózát, regényt és drámát – a Gézagyerek és a Herner Ferike faterja című darabját számtalan nyelvre lefordították és külföldön is bemutatták. Legutóbbi regényének címe: Boldog boldogtalan (Európa Könyvkiadó, 2024). Budapesten él, jelenleg szabad foglalkozású író.


Kertész Erzsi

Kertész Erzsi

(1975, Mezőkövesd) 

Az ELTE Pszichológia szakán szerzett diplomát, majd iskolapszichológusként dolgozott. Foglalkozott humánerőforrás-tanácsadással, tréningekkel, vezetőképzéssel, szervezetfejlesztéssel, és több nagyvállalatnál is tevékenykedett pszichológusként. Írással viszonylag későn, két kisfia születése után kezdett el foglalkozni – olyannyira, hogy mára ő az egyik legnépszerűbb, legsokoldalúbb, leghitelesebb gyerek- és ifjúsági szerző. Letehetetlen kalandregény-sorozata, a Panthera sok kiskamasszal szerettette meg az olvasást.


Koltai Róbert és Gaál Ildikó

Koltai Róbert és Gaál Ildikó

Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és rendező párja nemcsak otthon egészítik ki egymást, hanem a munkájukban is. Filmeskönyv – Koltai 80 címmel Gaál Ildikó beszélgetőkönyvet készített Koltai Róberttel, amely őt nem csak mint filmrendezőt, filmszínészt, hanem mint élete párját is kérdezte. A könyvben mesél még többek között: Bunyik Béla, Darvas Ferenc, Dés László, Grecsó Krisztián, Kern András, Miklós Mari, Vámos Miklós, Nógrádi Gábor. Gaál Ildikó színházi rendező, rádiós műsorvezető, több rövid- és kisjátékfilm alkotója.


Láng Zsolt

Láng Zsolt

(1958, Szatmárnémeti) József Attila-díjas író, szerkesztő

1990 óta a közelmúltig a marosvásárhelyi Látó folyóirat szerkesztője.1982 óta mintegy húsz könyve jelent meg. Regényei: Perényi szabadulása (JAK-Pesti Szalon, 1993), Az ég madarai. Bestiárium Transylvaniae I. (Jelenkor, 1997), A tűz és a víz állatai. Bestiárium Transylvaniae II–III. (Jelenkor, 2003), A föld állatai. Bestiárium Transylvaniae IV. (Kalligram, 2011), Bolyai (Jelenkor, 2019). Legfrissebb regénye, Az emberek meséje szintén a Jelenkor kiadó gondozásában jelent meg 2024-ben.


Marék Veronika

Marék Veronika

(1937, Budapest) Janikovszky- és József Attila-díjas író, grafikus

Szabadfoglalkozású, mesekönyveit maga írja és rajzolja. Rádió- és tv-játékokat, rajzfilmsorozatot, bábjátékokat is ír. Évekig a Kisdobos és a Dörmögő Dömötör gyereklapok külső munkatársa volt. A legendás A kockásfülű nyúl rajzfilmsorozat írója, a Boribon és Annipanni, valamint a Kippkopp-sorozatok szerzője, számos társasjáték megalkotója.


Nagy Zalán

Nagy Zalán

(2003, Marosvásárhely) költő, szerkesztő

Jelenleg Kolozsváron él, másodéves hallgató a BBTE Bölcsészettudományi Karán, magyar–norvég szakon. Szerkesztő a kolozsvári Helikon folyóiratnál, társelnöke a Bréda Ferenc Irodalmi Körnek, 2019 óta rendszeresen publikálja verseit erdélyi és magyarországi folyóiratokban. 2024-ben jelent meg első verseskötete az Erdélyi Híradó Kiadónál Atlasz vállára veszi a holdat címmel, amellyel elnyerte idén a Méhes György-debütdíjat, valamint a Román Írószövetség magyar irodalmi debütdíját.


Nyáry Krisztián

Nyáry Krisztián

(1972, Budapest) író, kommunikációs szakember

Az Így szerettek ők 1–2–3., az Igazi hősök – 33 magyar, a Merész magyarok – 30 emberi történet és a Festői szerelmek című könyvek népszerű szerzője. Így ettek ők – Magyar írók és ételeik című legfrissebb könyve a Corvina kiadónál jelent meg 2023-ban: 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept – Nyáry Krisztián megszokott stílusában.


Pásztohy Panka

Pásztohy Panka

1977-ben született, az Iparművészeti Egyetemen végzett animáció szakon. Az egyik legnépszerűbb magyar gyerekkönyv-illusztrátor, aki íróként is alkot. Legelső munkája Berg Judittal közösen a Panka és Csiribí című sorozat rajzolása volt. Számtalan illusztrátori munkája mellett szerzőként is jegyzi a Pitypang és Lili című sorozatot, mely a felelős állattartás kérdéseivel foglalkozik a legkisebbek számára is szerethetően. Ennek a sorozatnak két kötete is elnyerte az Aranykönyv-díjat.


Sánta Miriám

Sánta Miriám

(1993, Kolozsvár) költő, újságíró

A BBTE bölcsészkarán végzett magyar alapszakot és mesterképzést, jelenleg a Főtér portál munkatársa. Költőként 2015-től aktív, publikációi számos erdélyi és magyarországi folyóiratban, periodikában megjelentek. Első könyve, a Hétfőn meghalsz (Erdélyi Híradó Kiadó, 2019) Méhes György-debütdíjban és Csiki László-debütdíjban részesült. Második kötete 2024-ben jelent meg Kilenc szabad növény címmel, szintén az Erdélyi Híradó Kiadó gondozásában.


Sárkány Tímea

Sárkány Tímea

(1995, Kézdivásárhely) költő, tanár

Középiskolai tanulmányait a Bod Péter Tanítóképzőben végezte szülővárosában, az egyetemet Kolozsváron és Budapesten végezte magyar nyelv és irodalom, filozófia és esztétika szakon. 2014 óta publikál erdélyi és magyarországi folyóiratokban, 2024-ben jelent meg első verseskötete, a Boszorkányok nyara az Erdélyi Híradó Kiadó gondozásában.


Schäffer Erzsébet

Schäffer Erzsébet

(Ercsi, 1948) Pulitzer-emlékdíjas publicista, író, újságíró

Saját bevallása szerint fiatalon többféle dologba belekezdett: segédmunkáskodott, színházat csinált, bábozott, ugyanakkor már írni is elkezdett. Az 1990-es évek elejétől a Nők Lapja munkatársa, azelőtt a Gyermekünk című lapnál dolgozott. Az elmúlt évtizedekben megjelent regényei számos újrakiadást megértek, a Central Médiacsoport és a Central Könyvek gondozásában olvashatjuk A szőlővirág illata és a Hol vagy? című könyveit 2023-ból.


Szőcs Margit

Szőcs Margit

(1959, Marosvásárhely) író, költő

A kolozsvári BBTE-n szerzett magyar–orosz szakos tanári diplomát. 2013 tavasza óta havi rendszerességgel közöl meséket és gyermekverseket a Napsugár és a Szivárvány gyermekirodalmi folyóiratokban.Felnőtteknek szóló versei többek között a Helikonban, Látóban, Székelyföldben jelentek meg. Legutóbbi kötetei: Boldizsár a repülő meseszőnyegen (Koinónia, 2019) és Teofil (Gutenberg, 2022).


Tari Annamária

Tari Annamária

Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus

Több éve rendszeresen foglalkozik a fogyasztói társadalom hatásaival, a média és az emberi tényezők összefüggéseivel, a társadalmi változások egyénekre ható vonásaival.
Az információtechnológia fejlődésével együtt járó lélektani jellemzők, generációs különbségek és az online élet személyiségre ható változásai a fő kutatási területe.
Legutóbbi kötete 2023 végén a Hol a boldogság mostanában? címmel a Centrál kiadó gondozásában jelent meg, melyben a mesterséges intelligencia és érzelmek kapcsolatát elemzi, és segítséget kíván nyújtani a kiszámíthatatlannak látszó jövő megéléséhez.


Zsidó Ferenc

Zsidó Ferenc

(1976, Székelyudvarhely) író, kritikus, tanár, 2020 óta a Székelyföld folyóirat főszerkesztője

1998-tól közöl kisprózát, regényrészletet és irodalomkritikát erdélyi és magyarországi folyóiratokban. Volt újságíró a Krónika napilapnál, 2013 és 2019 között az eirodalom.ro portált szerkesztette. Több néprajzi és irodalomtudományi szakmunka mellett hat prózakötet szerzője. Legfrissebb regénye A fák magukhoz húzzák az esőt címmel jelent meg a Gutenberg Kiadónál 2024-ben.


Koncertek


Transylvanian Bú Boys

Transylvanian Bú Boys

Jack Cole dalaiból – Lírai koncert Kovács András Ferenc verseiből

Kovács András Ferenc közreadásában 1988 és 1995 között negyven dal jelent meg folyóiratokban: egy bizonyos Jack Cole amerikai költő versei. 1996-ban kötetbe is kerültek ezek a dalok Jack Cole daloskönyve címmel. A versek fiktív Amerika-élményekből, a szerző földrajz-szeretetéből, térképutazásaiból születtek, és amelyeket a roadmovie, a Szelíd motorosok, Bob Dylan, Eric Clapton és a hippikorszak életérzése ihletett.


Prieger Zsolt és Magyar Bori

Prieger Zsolt és Magyar Bori

Kaddis Térey Jánosért – Térey-emlékkoncert

Térey János költői hangját és üzenetét vonja meglepő, mégis szakrális kompozíciós mezőbe. Mindezt az imádság, a szépirodalom, a kortárs elektronika és a biblikus motívumok segítségével teszi. „A hagyományok szerint a Kaddist 11 hónapon át mondják az elhunyt szerettekért, de mi mondjuk mindig-mindenkor Jánosért, most már 5 éve: a debreceni születésű költőóriásért, a humoros barátért, a kegyelmet nem ismerő rapperért, az építészetrajongó struktúraépítőért, a botanikus kertek szerelmeséért, a 24/24 órás emberért, aki 2019-ben hunyt el tragikusan fiatalon, 49 évesen.” – Prieger Zsolt


Szalóki Ági

Szalóki Ági

Az énekesnő közel 20 év alatt öt szólóalbumot készített felnőtteknek, 2022-ben pedig bemutatták gyerekeknek szóló lemezét a Magyar Zene Házában. Ági családi koncertjén az elhangzó dalokat a Körforgás lemez dalaiból, a Cipity Lőrinc és Gingalló dalaiból, sőt, a Téli-nyári labodából válogatja. De Ági mindenekelőtt az új lemeze, a Zümmögő idő dalait hozza el!


Varró Dani és Molnár Gyuri

Varró Dani és Molnár Gyuri

Varró Dániel a kortárs magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, aki számos műfajban megmutatta tehetségét. Utánozhatatlan stílusában írott versei és műfordításai emelték őt korunk egyik legismertebb és legnépszerűbb költőjévé. Kedvenc dalszerzőjével, Molnár György gitárossal tíz éve lépnek fel megzenésített versekkel tűzdelt műsorukkal, amely a zenés irodalmi programok palettáján is kitűnik egyedi és modern stílusával.


Ferenczi György

Ferenczi György

Petőfi új életre kel: egy híres költő és egy híres szájharmonikás találkozása. Petőfi költészete megtanít magyarul, elvezet saját népzenénkhez, és lemarja a sóbiznisz manírjait. Ez a műsor nem küldetés, hanem tiszta életöröm találkozás egy nálunk nagyobb, korszakokon átdübörgő erővel.